Косопад след прекаран ковид?

В: Все по-често наши клиенти ни питат за наш продукт за косопад и дали ще им помогне след прекаран ковид.

О: Да. След началото на пандемията с ковид, зачестиха и посещенията в моя кабинет на пациенти с оплаквания, свързани с необичаен косопад. При повечето от тях косопадът беше започнал след преболедуване от ковид. Но не успях да открия връзка между силата на протичане на вируса и поява на косопад. Затова, още в началото се замислих, че е малко вероятно причината да е само една, което прави трудно повлияването на косопада. Затова усилията ми бяха съсредоточени в откриването на тези причини с цел разрешаване на проблема. Това разсъждение се потвърди и от пациентите, защото някои от тях са имали косопад и преди, но средствата, които са използвали преди вируса, сега не им помагат.

В: Може ли да кажете кои са най-честите причинители и какво да направим в подобни случаи на косопад?

О: След прекаран ковид има няколко основни причини за косопад

Посттравматичен стрес

Събития като остро и силно  протичащо заболяване, което може да доведе до летален изход, е добър катализатор за нашето подсъзнание, което да завихри картини с фатален край и дори след като състоянието ни се е подобрило, ние живеем в напрежение и вече не сме същите.  Това е една от основните характеристики на състоянието посттравматичен стрес (ПТС). Статистиката показва , че след  MERS, 36% от пациентите са имали ПТС, а след SARS 18% от пациентите също са имали. Засега  данните за Covid-19 се още неокончателни, но се очаква над 10% от хората, преживели ковид да имат това състояние. То пряко касае състоянието на  косата защото в подобни случай над 70% от косата едновременно изпада в телогенна фаза и в рамките на 2-3 месеца тя пада.  На физическо ниво е установено нарушение на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези и промени в редица невротрансмитери. В подобни случаи помага само комплексен подход:

а) прием на хранителни добавки, които да осигурят нормално функциониране на хипоталамуса, за да не остане нарушението и да останат прояви от страна на нервна система (безсъние, тревожност, раздразнителност и др.), а не само косопад. Подобна хранителна добавка е Анксиовер – съдържа екстракт от истинско еньовче, който пряко подпомага функцията на хипоталамуса и също чрез другите съставки помага на психичните проявления, с цел успокояване на нервната система като цяло.

б) За подсъзнателните негативни емоции (страх от болести, смъртта и др.), използвам цветните есенции на д-р Бах.

в) Консултация с психолог, провеждащ EMDR терапия или психиатър.

Ендокринна система: Щитовидна жлеза и яйчници

При ковид инфекция се засяга често ендокринната система като усложнения след острото му протичане. От нея най-често засегната е щитовидната жлеза, а за нея се знае, че е важна по отношение състоянието на косата. Не случайно нарушения в нейното функциониране се проявяват с изтъняване на косъма или косопад. Когато това е причината, усилията са предимно насочени в това, да се помогне на възвръщане на нейното оптимално функциониране и тогава пак използвам екстракт от истинско еньовче, в комбинация с други хранителни  добавки, целящи подкрепа на функцията ѝ (витамини, минерали, ашваганда, л-тирозин). 

Когато проблемът са яйчниците, косопадът се случва на жени, които имат поликистозни яйчници. Засилва се синтезът на тестостерон, който много добре се знае, че причинява чрез тъканно представения в скалпа дихидротестостерон т.нар. андрогенен косопад. В такива случаи използвам диетотерапия, целяща да  нормализира нивата на серумен инсулин, тестостерон и екстракт от корен на коприва, за да се неутрализира превръщането на тестостерона в дихидротестостерон. От двата ендокринни органа, когато причината са яйчниците, моите препоръки дават по бърз резултат и жените успяват в рамките на няколко седмици да спрат косопада.

Изчерпване запасите на определени витамини, следствие на активното им използване от тялото.

Такива са витамин Д3, витамин А, желязо и цинк. Витамин А и желязо са важни витамини за растежа на косата и затова е важно да бъдат  набавени с цел подпомагане на нормалния растеж на косата. Използвам по-скоро единични витамини отколкото комбинирани витамини, както и богатия на витамин А и желязо – екстракт от корен на коприва.

Аз го фаворизирам като хранителна добавка не само при косопад, а и при жени, които искат по-бърз растеж и по-дебел косъм. Установено е, че едно от веществата (бета сито-ситостерол) в състава му е стимулатор на растежа на косата. Това става чрез  стимулиране на растежа на дермалната папила (най-долната част на космения фоликул където започва растежа на нов косъм и е най-кръвоснабдената част от фоликула). Така косъмът расте здрав и дебел и косата възвръща и подобрява здравия си външен вид.

 

 

 

 

Коренът от коприва по естестен начин спомага за поддържане на доброто женско здраве чрез хармонизация на нивата на половите   хормони при жените. Помага при косопад, за стимулиране растежа и здравината на косата. Има общотонизиращо действие благодарение на голямото разнообразие на витамини, минерали и микроелементи, които са максимално усвоими, което предпазва тялото от състояния на дефицит.

купи от тук

промо код kovid15 за -15%