Полски хвощ

EquisetopsidaМногогодишното растение полски хвощ е член на семейството Equisetaceae и е разпространенo в Северна Америка, Европа и някои части на Азия. Семейството му  са единствените оцелели  растения живяли преди повече от триста милиона години. Някои от тези растения са достигали до 30 метра височина.  Днес техните представители наброяват малко над 20 вида и са със значително по-малки размери. Полският хвощ не надвишава 90 см, а негови близки роднини са папратите. Името Equisetum произлиза от латинската Equus, което означава „кон“, и seta, което означава „косъм“. В медицината се използва хвощ от вида Equisetum arvense, останалите разновидности са отровни.

Фитохимичните анализи показват,че полският хвощ съдържа фитостероли, до  5% сапонини (еквизетонин) , алкалоиди (никотин, еквизетин,палустрин и палустринин), аскорбинова киселиа, от 5 до 7.7% силициева киселина, танини, от 0.6 до 0.9% флавоноиди (апигенин, еквизетрин, изоккверцетин, лутеолин, камферол и др.), естери на кафеената киселина (хлорогенова киселина и др.), тритерпеноиди, минерали и микроелементи. Той е растението с най-високо съдържание на природен силиций (от 5 до 8%). Силицият е минерал, който е един от най-често срещаните на планетата, но нерядко е в недостиг в организма.

Хвощът има дълга  история на употреба в медицината на различните народи. В китайската медицина той се е използвал за понижаване на висока температура, при настинка и грип, възпаления от различен характер, дизентерия и хемороиди. Римския лекар  Гален описва полския хвощ като охлаждащ и изсушаващ тялото. Английският ботаник, фармацевт и лекар , Николас Калпепер  го описва като „втвърдяващо“ лекарство, т.е. такова, което потиска възпалителните процеси и извлича ненужните течности.

Съвременните изследвания показват следните негови действия:

 • Има противовъзпалително действие като повишава противовъзпалителните цитокини ( IL-10) и потиска синтеза на възпалителните цитокини (IL-2, IL-6, IL-8, IFN-γ, и TNF-alpha). Намалява причиняващите  възпаление простагландини и левкотриени.
 • Усилва антоксидантната защита като намалява количеството на свободните радикали, увеличава концентрацията на антиоксидантите на тялото (супероксид дисмутаза и глутатион)
 • Увеличава усвояването на калция и реминерализирането на костите, зъбите и регенерацията на тъканите, което го прави подходящ за прием при състояния на дефицит (остеопения и остеопороза).
 • Благодарение на високото съдържание на силиций увеличава синтеза на колаген в кожата, ставите, ноктите и съдовете.
 • Подкрепя стягането на кожата и подобряването на нейната еластичност и по-малко възпалителни процеси в дермата и хиподермата (против целулит).
 • Намалява кръвотечение и ускорява процеса на зарастване на рани.
 • Има диуретично действие , което увеличава количеството на урината за 24часа с над 30 % .
 • Повлиява положително чувствителността на глюкозните рецептори (PPAR gamma)
 • Противораково му действие е като увеличава протеините, които причиняват смърт на раковите клетки без да засягат нормалние клетки.
 • Намалява липидната пероксидация (увреждането на липидите на клетъчната мембрана).
 • Ограничава развитието на бактерии, вируси и гъбички като разрушава клетъчната им стена.