10 фактора, които причиняват магнезиев дефицит

Магнезият помага да се контролират стотици процеси в нашето тяло, вариращи от храносмилането до здравето на мозъка. Магнезият е кофактор, който участва в усвояването на много хранителни вещества, а причините да получим магнезиев дефицит не са малко. Ето десетте най-разпространени:

1. Пиете газирани напитки: Всекидневната употреба на газирани напитки (съдържат фосфати) намалява усвояването на магнезия от храносмилателния тракт.

2. Ползвате храни или напитки с подсладители (аспартам): Аспартамът се конкурира с магнезия за усвояването му и по-този начин намалява неговата степен на абсорбция.

3. Консумирате всекидневно захар: Ползвайки редовно храни (торти, сладолед, шоколад и др.) и напитки (газирани или натурални напитки) съдържащи рафинирана захар, тялото ви има нужда от 59 молекули магнезий, за да обработи една молекула захар. Това значително намалява запасите в тялото от магнезий. Освен това захарта увеличава изхвърлянето му от бъбреците чрез урината.

4. Консумирате кафе и напитки съдържащи кофеин: Кофеинът стимулира отделителната функция на бъбреците. Бъбреците контролират филтрирането и елиминирането му от тялото. При повишена работа на бъбреците следствие на прием на напитки с кофеин освен водата, бъбреците изхвърлят и магнезий въпреки евентуалните потребности от него от клетките на тялото ни.

5. Консумирате алкохол редовно: Алкохолът намалява концентрацията на магнезий в клетките и действа като диуретик за бъбреците. Така отнетия от клетките магнезий се елиминира по-бързо от тялото.

6. Подложени ли сте на повишен стрес: Нервната система използва магнезий физиологично за дейността си. При повишена работа от нейна страна следствие на стрес се изразходва повече магнезий от тялото и при недостатъчен прием с храната се достига до дефицит. Това води до промяна на реакцията на тялото към стрес. Намалява се прагът на реакция към стреса, което се проявява със свръхвъзбудимост и лесна раздразнимост.

7. Тренирате повече от един час всеки ден: Интензивната физическа дейност води до отделяне с потта на голяма част от минералите, а от друга има нужда от използването на запасите в тялото на магнезий, за да може да извърши отпускането на мускулните влакна след физическото натоварване. Това повишава нуждите на тялото от магнезий. При дефицит на магнезий в мускулите започват да се проявяват симптоми (мускулни крампи и схващания).

8. Ползвате под формата на добавка минералът калций: Двата минерала калций и магнезий са в антагонистични отношения и когато приемаме единия повече (правилното им съотношение на прием е 1:1) се стига до дефицит на другия. Затова, за да се избегне бъдещ дефицит на единия от тях е правилно да бъдат приемани заедно.

9. Имате симптоми от страна на храносмилателната система: Недоброто функциониране на храносмилателната система (наличие на възпалителни процеси в лигавицата на червата) води до намаленото усвояване на магнезия от храната или под формата на хранителна добавка. Трябва да се помогне на основното състояние от страна на храносмилателната система, за да не се използва без ефект магнезий. В повечето такива случаи допълнително приетия магнезий има и дразнещо действие на лигавицата на храносмилателната система.

10. Преминали сте 55 годишна възраст: Физиологичните (или патологини считани от други) промени свързани с процеса на стареене водят до по-ниска степен на усвояване от страна на храносмилателния тракт и по-слабо филтриране и задържане на магнезий от бъбреците. Ето защо тази група хора е по-вероятно да проявяват симптомите на дефицит без да има патологичен процес в тялото им.

Магнезият е основно съединение, което контролира стотици процеси в тялото ни. Той подпомага функцията на нервната система, храносмилателните действия и генерирането на клетъчна енергия. Следващият път, когато грабнете поредната газирана напитка или кафе си спомнете, че трябва да консумирате с мярка.
В следващата статия ще ви разкажем кои са ползите за тялото при ползването на магнезий.