7 причини да ползваме магнезий

Четвъртия най-разпространен минерал в тялото е магнезият, но е вторият по важност след калия. Той участва в поддържане на много функции на тялото, като поддържане на нормална нервна, мускулна, ритъмна сърдечна функция и подпомага нормалния костен и зъбен метаболизъм. Ако се колебаете все още дали да приемате допълнително магнезий въпреки наличието на симптоми за дефицит, може би изброените от нас негови функции ще успеят да ви убедят:

1. Поддържане на алкално-киселинния баланс
Нивото на рН се отразява на целия организъм, като продължителен pH дисбаланс не се отразява добре на тялото и е предпоставка за развитие на патологични процеси и състояния. Единия от минералите в тялото ни, който участва в поддържане на алкално- киселинното равновесие е магнезия. Приемайки го ние повишаваме алкалността на тялото и по-този начин неутрализираме киселинното действие на други агенти (каквито са повечето съвременни обработени храни).

2. Участва в производството на енергия от клетките
Един от основните процеси в тялото, който ни поддържа живи е производството и складирането (като резерв за да имаме за по-дълго) на енергия. Тя бива приета под формата на храна и се трансформира в различни химични съединения по-лесни за складиране и използване от тялото ни ( аденозинтрифосфат и креатинфосфат ). Магнезия е основен минерал подпомагащ действието на ензимите (ко-ензим), които отговарят за производството и складиране на енергия за тялото. Много често симптомът умора подсказва, че тялото ни има дефицит на магнезий и не може да използва ефективно енергия приета с храната.

3. Поддържа добрия мускулен тонус
Мускулите ни за да имат добър тонус и работа освен добра контрактилна способност (мускулно съкращение) трябва да имат и добра мускулна релаксация (отпускане). За мускулното съкращение в най-голяма степен отговаря минералът калций, а за отпускането на мускулите е отговорен най-вече минералът магнезий. При дефицит на магнезий мускулите ни няма да могат да се отпускат добре и ще останат съкратени, което освен неприятни симптоми (мускулни схващания и крампи) ще доведе и до недоброто им възстановяване. За активно спортуващите това води до невъзможност за по-голямо натоварване и влошаване на спортните постижения.

4. Участва в поддържане на добър въглехидратен метаболизъм
Научно е доказана ролята на магнезия в процесът на метаболизране на въглехидратите. Най-важната роля е в това да повишава чувствителността на инсулиновите рецептори към инсулин. При дефицит се развива нечувствителност (резистентност), което поддържа нивата на инсулин високи и води до развитие от риск за диабет тип 2.

CelimaxMg e предназначен да доставя адекватно количество магнезий при повишени нужди следствие на: стрес, активно спортуващи и дефицит. Може да го поръчате от тук ».

5. Участва в реакцията на стрес
При дефицит на магнезий определени структури в тялото (като хипоталамус), които отговарят за реакцията при въздействие на стрес започват да реагират по-силно от необходимото заради това, че тялото ни има по-нисък праг на реакция. Това води до трайно повишено ниво на нервност и лесна и силна възбудимост. Започват да се нарушава нормалния ритъм на работа и почивка, което се отразява с нарушение от страна на сънят (трудно заспиване, повърхностен сън и събуждане през нощта).

6. Намалява риска от сърдечно-съдови инциденти
Едно от най-важните показания за прием на магнезий е свързано с намаляване на риска от поява на сърдечно-съдов инцидент (миокарден инфаркт и инсулт). Действието му е многостранно защото: намалява способността за слепване (агрегацията) помежду си на тромбоцитите и оттам редуцира вероятността от образуване на тромб и запушване на кръвоносен съд, намалява съдовия тонус и предпазва от свиване на съдовете и по-този начин намаление на притокът кислород към сърдечните клетки, подкрепя енергийния метаболизъм на сърдечните клетки и намалява риска от нарушаване на сърдечния ритъм (аритмии). Адекватен прием на магнезий може да намали вероятността от инсулт.

7. Възпаление
Хронично развиващото се „тихо” възпаление е една от основните причини за развитие на сърдечно-съдови състояния (следствие на възпаление на съдовете и развитие на процеси като атеросклерозата), затлъстяване (активиране на негативно въздействащите ни хормони секретирани от висцералната мастна тъкан) и усложненията на захарния диабет (увреждане на малките съдове и периферни нерви). Най-важното участие на магнезия в това да се стартира „ тихо” възпаление в тялото ни е, че неговият дефицит води до повишено съдържание на калций (Са), който от своя страна в тялото изпълнява роля да активира клетките отговорни за развитие на възпалителни процеси. Отделят се т.нар. „медиатори” на възпалението, които започват да въздействат негативно на клетките и органите на тялото ни.