Корен от коприва

nettleКоренът от коприва е едно от малкото  растения , което има голямо значение за хормоналното здраве едновременно при мъжете и жените. Тя по естестен начин спомага за оптимизиране и поддържане на  нормалните нива на половите   хормони както при жените  така и при мъжете. Притежава уникалната способност да възстановява нивата им когато са опасно високи и оказват негативно влияние на тялото.  Това й действие не се дължи на съдържание на фитохормони. При мъжете тя отдавна клинично е доказала действието и предназначението си.   При жените тя има също толкова ценни действия, но е по-малко използвана заради предимно химическото лечение на определени хормонални състояние. В българската традиционна медицина копривата се предписва за широк спектър от състояния на женската полова система: при маточни и хемороидални кръвотечения, при нарушение на менструацията в климактеричния период, продължителна и силна менструация, за увеличаване на млякото у кърмачките и др.

Основни предназначения при жените на коренът от коприва:

Минимализиране на действието на естрогеновите метаболити

При жените коренът от коприва минимализира действието на  опасните метаболити на естрогените в тялото, както е при  състояния, като  естрогенно доминиране и поликистозни яйчници. Това намалява натискът върху клетките, които имат рецептори за естрогените (в гърдите  и матката) и намалява рискът от развитие на ракови заболявания.  Тя работи, като блокира действието на един протеин, а именно секс хормон свързвашия глобулин (SHBG). SHBG има афинитет към всички полови хормони и поддържането на нива на свободен естроген е важно за жените, тъй като поддържането на нива на свободен тестостерон е важно при мъжете. За повечето здрави индивиди, високите нива на естроген и тестостерон са вредни само след като са се свързвали с SHBG. След като естрогенът или тестостеронът се свържат със SHBG, те започват процеса на превръщане във вредни метаболити на естроген. Чрез поддържането на тези полови хормони свободни, скоростите на превръщане на вредните метаболити се понижават.

Подпомага отслабването в т.нар. „женски области”

За външен вид помага да се прекъсне натрупването и невъзможността за липолиза (горене) на подкожните мазнини в т.нар. женски области ( ханш, бедра и ръце), което също е обусловено от естрогеновите рецептори в мастните клетки от тези зони.  Освобождавайки рецeпторите,  тялото по-лесно използва за енергия и  мазнините от тези места. Така се намаляват подкожните мазнини и от тези трудни за изчистване зони при жените.

Спира косопад предизвикан от хормони

И при двата пола спира косопадът и подпомага  бързия растеж на косата, като намалява нежеланото преобразуване на определени хормони в по-активните им метаболити, (които пряко негативно влияят на космените фоликули). Освобождава доставянето на жизненоважни хранителни вещества за  свитите космени фоликули, което спира косопада. Също така коренът от коприва осигурява необходимите за храненето на космения фоликул витамини и   минерали.

Неутрализира действието на високи нива на мъжкия хормон тестостерон

Високи нива на тестостостерон (симптомите са по-силно омазняване на кожата, акне, окосмяване на лицето и тялото, повишаване на телесното тегло, нарушения в менструалния цикъл, като липса на овулация) е едно от често срещаните при жените във фертилна възраст състояние , което пряко негативно влияе и на способността за забременяване.

Общотонизиращо действие

Благодарение на високото съдържание на жизненоважни витамини, минерали и  микроелементи  предпазва тялото от състояния на дефицит или го нормализира, което има общотонизиращо и  подобряващо работоспособността действие.