Как да започнем да сваляме ненужните килограми и да спрем да задържаме течности? 

Това, което е важно да знаем преди да предприемем действия за намаляване на теглото е, че ако задържаме течности, процесът на отслабване не може да се задейства и тялото ни не гори мазнини. Можем лесно да разберем дали задържаме течности ако в няколко последователни дни наблюдаваме внимателно определени участъци от тялото. Задръжката на течности се изразява с промяна на телесните килограми в рамките на 24 часа и най-често се наблюдава в зоните на корема, талията, бедрата, глезените и зоните около колената. Ако те са отекли и изглеждат леко подути, дори когато навън все още не е знойно лято, е много вероятно причината за това състояние е именно задръжката на течности. 

Как можем да се справим с този проблем, за да постигнем целите си? 

Едни от най-добрите способи за намаляването на задържаните течности в тялото е прием на диуретици, под формата на билки, които действат подкожно. Когато използваме билкови диуретици можем да очакваме, че ще започнем да забелязваме намаляването на водната задръжка, което първо ще проличи в липсата на отоци в засегнатите участъци. След това под действието на диуретиците можем да наблюдаваме така желания ефект – горенето на подкожните мазнини, както и елиминирането на отложени токсини в подкожието. 

Какво е действието на диуретиците и какво общо има със задържаните течности в тялото ни?

По своята същност диуретиците представляват вещества, които подпомагат тялото ни да се освободи от излишните количества вода, сол и излишни съставки, попаднали и натрупали се в организма ни. Те постигат това прочистване чрез стимулиране на тялото да отделя повече урина.

По този начин се осъществява и освобождаването на тялото от редица токсини и ненужно за него задържани течности. Така осъществяваме и ефективен детокс и предотвратяваме натрупването на различни вредни вещества в тъканите, както и отичане на тялото в определени участъци. Респективно – работим върху това да бъдем по-здрави в по-дългосрочен план с действия за тялото отвътре-навън.

Някои от най-известните естествени диуретици намираме в лицето на мечо грозде, царевична коса, леспедеза,глухарче и коприва, но най-ефективните и с най-видим ефект при справянето със задържаната вода са листата от бяла бреза и корен от гръмотрън. 

По какъв начин действат листата от бяла бреза на тялото ни?

Листата от бяла бреза ускоряват отделянето само на излишните за тялото подкожно разположени течности, без да повлияват на електролитния (минерален) баланс в тялото и клетките, което не води до дехидратация на клетките и изсушаване на кожата. Елиминираните извънклетъчно задържани течности, позволяват да се отстрани целулитът в тези зони и да започнат процесите, които благоприятстват горенето на подкожните мазнини.

“Листата от бяла бреза имат изчистващ кожата ефект и задействат горенето на подкожни мазнини”

 Приемът на листа от бяла бреза подобрява микроциркулацията в хиподермата (подкожието). Стимулират кръвообращението на малките кръвоносни съдове в кожата и намаляват пропускливостта на капилярите. Това благоприятства протичането на метаболитните процеси (отвеждане на отпадните продукти от метаболизма на клетките, токсините и се подобрява насищането с кислород на клетките). Подобрява се способността на организма да използва по-ефективно подкожно складираните мазнини и да започне тяхното горене.

Какво да очакваме от коренът от гръмотрън?

 Диуретичното действие на корена на гръмотрън, съдържащ сапонин, значително увеличава отделянето на урина с повече от 20%, следствие на неговия прием. В народната медицина е най-използваната билка за отслабване.

“Коренът от гръмотрън има дерматологичен ефект”

Екстрактът от корен от гръмотрън подобрява заздравяването на рани, регенерация на тъканите и задържането на хиалуроновата киселина в кожата, като потиска действието на ензимите, които разграждат тази така нужна за кожата ни киселина (Hyal-1). Така приемът на екстракти от корен от гръмотрън освен отслабващо има и допълнително антиейджинг действие.

 В комбинация бялата бреза и коренът от гръмотрън са природни диуретици, които спомагат за елиминирането на извънклетъчно задържаната вода в организма, която е силно ограничаващ фактор за намаляване на телесното тегло към целта ни тялото ни да има по-малко подкожни мазнини. Двата билкови диуретици имат много важни допълнителни въздействия, които са важни и за поддържането на здравето.

Как билковите диуретици като бреза и гръмотрън могат да ни помогнат да постигнем добра линия на тялото преди летния сезон?

Храната, физическите упражнения и здравословният начин на живот помагат в борбата със задържането на вода, а билковите добавки също са чудесен съюзник в процеса. Защо не се задействате предварително и не се подготвите за плажа още през пролетта? Дори и да не усещат, че задържането на вода играе роля в ежедневното ви физическо състояние, този процес оказва влияние върху линията и силуета на тялото ви. Освен това се смята за една от причините за „портокаловата кожа“, несъвършенство, от което много жени се страхуват и често наричано с по-разпространеното му име – целулит.

Билковите добавки могат да помогнат на хора, които имат задържане на вода в тялото си, тъй като помагат за изхвърлянето на течности и отпадъци от тялото. Те могат да доведат до намаляване на подуването на корема, задните части и краката.

Накратко как можем да оформим стратегията си за елиминиране ненужните няколко килограма?

  • Елиминираме задържането на течности в организма ни, чрез прием на диуретици. 
  • Спазваме добър режим на хранене, за да може диуретиците да започнат да горят подкожните мазнини в тялото ни. 
  • Подкрепяме действието на диуретиците с чайове, които ще подсилят ефекта. 

Така в началото на лятото ще сте в чудесна форма с няколко ненужни килограма по-малко, кожата ви ще е видимо по-здрава и гладка и най-важното – ще се чувствате добре и самочувствието ви за разходка по плажа ще е повишено!