При кои състояния трябва задължително да се приема колаген тип 2

Поддържането и запазването на здравето на ставите е проблем не само за възрастните хора, а и за хора с различни състояния и изисквания към ставите си (като активно трениращите) налагащи редовен прием на хранителни добавки. В наши дни хранителните добавки са естествена, по-безопасна алтернатива на лекарствата за болка (като нспвс) в ставите. Имат и превантивното действие, което не допуска появата на неприятните симптоми свързани с износените и увредени стави. Доскоро хранителните добавки за стави съдържаха само глюкозамин, хондроитин и хиалуронова киселина.

С появата на „колаген тип 2“ се промени стратегията за ефективно поддържане на ставния хрущял. Науката и природата ни предоставиха добавки с колаген тип 2, които могат да стимулират ново и качествено производство на съединителна тъкан, с което да подобрят значително състоянието на ставните хрущяли.

Най-ефективният метод за приемане на колаген тип 2 е през устата, който е хидролизиран (разграден) на малки частици, наречени пептиди с цел максимално му усвояване. Най-висококачественият и концентриран източник на колаген тип 2 идва от пилешки хрущял на гръдната кост. Той е високо специфичен за синтезът, функционирането и поддържането на хрущялната тъкан и в нашето тяло.

Съдържа аминокиселините, които изграждат хрущялът на ставите, хондроитин, който може да насърчи здравословен отговор на възпалението и хиалуронова киселина, която съставя синовиалната течност, необходима за смазване на ставите.

Много хора, които имат определени симптоми или състояния, въпреки информацията, която успява да достигне до тях чрез реклами или информация от интернет, не успяват да се убедят, че имат нужда от прием на колаген тип 2 за ставите. Например „пукането“ на коленете или болките в гърба е общоприето за нормална част от остаряването е свързана с намаляването на производството на първичен градивен елемент – колаген тип 2.

В следните изброени по-долу симптоми и състояния приемът на колаген тип 2 е задължителен за да се поддържат в оптимално структурно и функционално състояние ставите. Това води до добро качество на живот и свободно придвижване колкото искате.

Скованост в ставите
С възрастта усещането за скованост в ставите стават реалност за много хора. Не използването на ставите в продължение на няколко часа по време на сън намалява количеството на ставната течност в тях. Това прави движенията на ставите сутрин затруднено, което повечето хора описват с думата скованост. Ако сковаността на ставите е много лека се повлиява вашата подвижност за кратък период от време само сутрин. Това все още не налага редовен прием на колаген тип 2 , защото е по-скоро въпрос на производство на достатъчно количество синовиална течност, която да намали триенето на ставните повърхности, което правите след като се раздвижите. Но при скованост в ставите, която се проявява и след седене за по-продължителни периоди през деня и/или след натоварване на ставите (ходене, тичане и т.н.) ,вече имате нужда от прием на колаген тип 2. Това се налага , тъй като вашите ставни повърхности в по-голяма степен и по-продължително са подложени на търкане една в друга. Това неминуемо допринася дългосрочно до износване на ставния хрущял. В някои случаи болката от възпалението съпътстват сковаността на ставите. Това може да направи ходенето, стоенето или натоварването на ставите ви болезнено. В такива случаи приемът на колаген тип 2 е абсолютно задължителен , за да се осигури нужното количество градивни елементи за възстановяване на ставния хрущял. Без този своевременен и продължителен прием няма да може да бъде възстановено загубеното количество ставен хрущял и степента на износване ще се увеличава.

Подагра
Подаграта е състояние, при което се натрупват кристали мононатриев урат в ставите и околоставните тъкани в резултат от поддържане в продължителелен период от време на високи нива в кръвта на пикочна киселина. Развива се в четири фази: асимптомна хиперурикемия, остра подагрозна криза, междупристъпен период и хронична подагра.

Подагрозната криза обикновено е с продължителност 3-7 дни, след което отзвучава и симптоми липсват до следващата криза. Все по-често обаче следващите кризи протичат „скрито” – само с лека болка.

Междупристъпният период е с различна продължителност-седмици, месеци, години. Но с времето кризите стават по-чести, а периодите между тях по-кратки. Така се стига до хроничен подагрен артрит, който пациентите описват като „влизане от криза в криза“, или „постоянни кризи” и се засягат повече стави (при напреднал артрит може да се засегнат всички стави), налични са тофи, а качеството на живот на пациентите е силно влошено и води до инвалидност.

С хронифицирането на подаграта кристалите мононатриев урат предизвикват хроничен възпалителен процес, който уврежда и унищожава ставния хрущял. Засягат се много стави, което води до силно влошаване на подвижността на тялото. Сигурен белег,че имате увреден ставен хрущял , е появата на тофите. Те са изключително важна диагностична стойност, защото ги има проявени само при този тип артритно състояние. Появата им показва,че процесите са напреднали значително и излизат от рамките на ставата, като се засягат и околоставните тъкани. При проявлението им е установено ,че вече вътреставните увреждания са в напреднал стадий. В тази фаза на подаграта е много важно , освен прием на средства за поддържане на нормални нива на пикочната киселина, намаляване на възпалението, да се ползва задължително и колаген тип 2 за възстановяване на увредения от кристалите мононатриев урат хрущял. Защото без възстановяването му болката, сковаността и оттока в ставите ще останат , тъй като те ще са вече в резултат от увредения и невъзстановен ставен хрущял, а не от подаграта. Без прием на колаген 2 няма да има пълно отзвучаване на симптомите от страна на ставите и пълноценно възстановяване на ставния хрущял.