Защо магнезиевият бисглицинат е най-подходящата магнезиева сол при безсъние?

  • Магнезиевият бисглицинат е хелатирана сол на магнезия свързана с аминокиселината л-глицин
  • Л-глицинът е най-малката аминокиселина в човешкото тяло, която има важни функции в мозъка, свързани със съня.
  • Помага по-бързо тялото да премине в състояние на сън.
  • Увеличава ефективността на съня и нормализира циркадния ритъм.
  • Стимулира тялото да бъде по-дълго в дълбоките фази на съня.
  • Неутрализира действието на възбудния невропептид орексин.

Магнезиевият бисглицинат е хелатирана органична форма на магнезия, която е една от най-високо оценяваните заради много високия процент на усвояване и бионаличност в клетиките. Комплексът съдържа аминокиселината Л-глицин, която е най-малката в човешкото тяло и лесно преминава кръвно-мозъчната бариера. Заедно с магнезия те въздействат положително на редица процеси в мозъка. Един от тези жизнено важни за поддържане здравето на човека процеси е продължителният и възстановителен сън. Затова тази органична магнезиева сол е най-често използвана при безсъние освен при изявен магнезиев дефицит. Безсънието е състояние на незадоволително количество и / или качество на съня, което продължава дълго време, включващо затруднено заспиване, затруднено поддържане на съня или ранно окончателно събуждане. Безсънието се увеличава с напредването на възрастта, като в някои възрастови групи се среща при повече от 40% от хората.

Много фактори повлияват негативно протичането на нормален сън, като най-често срещаните са свързани с магнезиев дефицит, нарушен циркаден ритъм (следствие дефицит на мелатонин), по-краткотрайно протичане на дълбоките фази на съня, невъзможност за отпускане на мускулите на тялото през нощта, високи нива на възбудния невропептид орексин, повишено безпокоийство и тревожност и др. За хората с проявени симптоми на магнезиев дефицит или и други причини на безсъние магнезиевият бисглицинат е най-подходящата форма за използване. Това се дължи на прякото и непряко повлияване на л-глицина и магнезия на процесите свързани със съня.

Ето основните начини, чрез които магнезивият бисглицинат ви помага да се наспите добре:

Помага ви да заспите по-бързо чрез подготовка и насърчаване на тялото.
Лекото понижение на телесната температура е ключова част от физическото преминаване на тялото в състояние на сън. Глицинът помага за понижаване на телесната температура, като работи за увеличаване на притока на кръв към повърхността на тялото. Това става чрез повлияване на структурите в мозъка (NMDA рецепторите), отговорни за това. Отделно чрез поддържане на адекватни нива на магнезий в тялото се поддържат здравословни нива на GABA, невротрансмитер, който насърчава съня чрез отпускане на мозъка да премине в състояние на почивка. Магнезият помага изключително ефективно при безсъние, което е свързано със синдрома на неспокойните крака като намалява излишно високия тонус на мускулите.

Увеличава ефективността на съня и нормализира циркадния ритъм
Глицинът увеличава нивата на серотонин, който има изключително важна връзка със съня. Той е необходим, за да се синтезира хормонът на съня мелатонин. Чрез нормални нива на мелатонин тялото възстановява нормалния циркаден ритъм на сън/събуждане, чрез което се подкрепя по-дълбокия и ефективен сън. Хората с ниски нива на серотонин са склонни да прекарват по-малко време във възстановителния не-REM сън през нощта, а също така имат по-висока честота на безсъние и депресия.

Увеличава периода на RЕМ фазата на съня.
Глицинът преминава през кръвно-мозъчната бариера и действа на N-метил-D-аспартатниte рецептори (NMDA). Това довежда до намаляване на мускулната активност по време на сън при бързо движение на очите (REM). Чрез Л-глицин спящите прекарват повече време в дълбоките фази на REM съня.

Блокира действието на невропептида орексин.
Друг начин, по който глицинът насърчава съня, е блокирането на рецепторите за орексин. Орексин е невропептид с дълга история свързан с механизма на оцеляване, с роля за поддържане на енергийната хомеостаза чрез насърчаване на поведението за търсене на храна и други. Той участва в регулиране също циклите на събуждане и сън, главно чрез поддържане на възбудена нервната система като ни помага да останем будни, бдителни и внимателни. Хората, които имат недостиг на орексин, често страдат от нарколепсия-състояние характеризиращо се с прекомерна сънливост. Установено е, че глицинът предотвратява въздействието на орексина върху орексиновите неврони – като по същество превръща този хормон в неактивен
Чрез уникалната комбинация на магнезий с л-глицин се получава едно естествено съединение, което въздейства по повече механизми на мозъчните процеси и медиатори ангажирани със съня и оттам е много по-ефективен от всички останали форми на магнезиеви соли. Чрез подпомагането на всички фази на съня получавате качествен пълноценен сън.

Положителният му ефект има редица предимства пред много други естествени и лекарствени средства заради липсата на каквито и да е странични ефекти, привикване и зависимост.