Как магнезият помага на жените

Когато се каже, че магнезият участва в повече от 300 ензима не се замисляме как точно приема на магнезий повлиява тези процеси в човешкото тяло.

магнезияСамостоятелно или с други фактори (витамини, минерали или микроелементи) чрез промяна функцията на тези ензими, той пряко повлиява много състояния. За да бъде по-добре разбрана огромната роля в тялото на магнезия, ще изброим най-често срещаните състояния при жените, при които той има самостоятелно или с други фактори значение за нормализирането им.

Магнезият при предменструалния синдром (ПМС)

Наблюдаван е дефицит на магнезий в клетките (еритроцитите) на жени с ПМС за разлика от такива без ПМС. Изследанията проведени за ролята му при ПМС в съчетание с витамин В6 показват, че облекчава значитело симптомите на ПМС. Kато главна причина за положителното му действие се смята ролята му в нервно-мускулното предаване като релаксант на мускулите. Потвърждение на това е наблюдавания положилтелен ефект при предместруална мигрена, която е типично функционално състояние свързано с мускулен спазъм на едни кръвоносни съдове и уголемяване на други в мозъка с последващо отделяне на химически вещества предизвикващи възпаление и болка. Но ролята на магнезия в справяне с ПМС е многофакторна поради многото си роли в клетъчния метаболизъм. Той участва в; 1) синтеза на допамин 2) неутрализиране на естроген чрез директно увеличаване на активността на глюкуронил трансфераза, ензим, участващ в чернодробното неутрализиране (чрез т.нар. процес глюкуронизация) на естрогените 3) активиране на производството на енергия чрез В витамините, по-специално витамин В6 4) синтез на посредници с ключова роля в хормоналния баланс (цикличен AMP),6) превръщането на алфа-линоленовата в гама-линоненова киселина. И във всички тези клетъчни процеси магнезия участва чрез повлияване на ензимите отговорни за синтез на необходимите метаболити.

Магнезий участва в здравословното неутрализиране на вредните метаболити на естрогените.

При редица състояния свързани с повишено ниво на естроген (естрогенно доминиране, фиброиди на матката, рак на гърдата) и неговите вредни метаболити се наблюдава понижена в различна степен функция на чернодробните ензими (генетично или следствие на увреждане на черния дроб) отговорни за неутрализирането им. Магнезият влиза в структурата на ензима COMT (катехол-о-метилтрансфераза), който участва в здравословното неутрализиране на естрогена. Установено е, че синтезираните от него метаболити (2-метоксиестрадиол) имат противоракова и кардио протективна функция, което е една от основните причини за по-малката честота на сърдечно-съдови инциденти (инфаркт или инсулт) преди периода на менопауза при жените.
Магнезият помага при синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ) и свързаното с това състояние инсулинова резистентност 
 При синдрома на поликистозните яйчници едно от основните нарушения, които се наблюдават е инсулиновата резистентност. Доказано е, че магнезият активно участва във въглехидратния метаболизъм и приема му подобрява метаболитното състояние на инсулинова резистентност. При негов дефицит на клетъчно ниво е показано, че се намалява чувствителността на инсулиновия рецептор, който е част от семейството на ензимите тирозин киназа. Чрез дефицит на магнезий в клетките се понижава функцията на ензима и оттам се намалява усвояването на глюкозата от клетките. Ползите от магнезий за жени с СПКЯ са демонстрирани в едно проучване проведено при 30 пациентки за 12 седмици, при което комбинирана добавка на магнезий-цинк-калций-витамин D подобрява инсулиновия метаболизъм. Това подобрение води до нормализиране на функцията на яйчниците.

Магнезий за намаляване на болезнена менструация

Магнезият помага да се предотврати болката при дисменорея (болезнени менструални спазми). Tова става чрез решаващата му роля в контролирането на нервно-мускулната стимулация чрез успокояващ ефект върху мускулите на матката. Без този процес мускулите не могат да се свиват или да се отпускат, а нервните импулси не могат да се движат по цялото тяло. В допълнение към релаксиращото действие на мускулите, магнезият повлиява дисменореята, като намалява нивата на простагландините* – съединения, които имат хормонален ефект върху тъканите, в които се отделят. Производството и освобождаването на простагландини в матката се счита като основна причина за дисменорея. Когато простагландините се натрупват в матката, те намаляват концентрацията на кислорода в тъканите. Тъй като мускулите се нуждаят от кислород, за да функционират, лишаването на мускулите на матката от кислород причинява болезнени мускулни контракции. Магнезият чрез повлияване на ензимите отговорни за синтеза на тези „болко причиняващи“ простагландини намалява техните нива и това довежда до намаление на неприятните симптоми.
Всички изброени състояния и ролята на магнезия при тях показват, че природата е успяла да измисли как една молекула ( в конкретния случай магнезия) да взима участие в толкова много биохимични процеси в тялото като някои от тях са с бързо и пряко осезаеомо въздействие върху нас. В тези състояния хората прибягват до лечение със симптоматични медикаменти без да знаят, че може да има и/или друго решение със същия или по-голям ефект.

*Простагландините, които се синтезират са PgF2-alpha и PgE2. Нивата на PgF2-alpha и PgE2 са ниски през по-голямата част от менструалния цикъл, а след това рязко се повишават малко преди началото на периода на жената. Проучванията показват, че жените с дисменорея произвеждат 8 до 13 пъти повече от тези простагландини, отколкото жените без дисменорея.
Счита се, че магнезият инхибира синтеза на тези болки, причиняващи простагландини. В едно двойно-сляпо клинично проучване учените дадоха магнезий на 25 жени с дисменорея. След шест месеца 21 от тези 25 жени показват спад в симптомите на дисменорея. По време на проучването изследователите наблюдаваха PGF2-alpha в менструалната кръв на участниците в изследването. Жените, които са получили магнезиева добавка, произвеждат половината от количеството PGF2-алфа в сравнение с жените, които получават плацебо. Тези изследователи заключават, че магнезият е „потенциална, естествена възможност за лечение на първична дисменорея, която е широко освободена от странични ефекти.“