Екстракт от бреза при подагра

Листата от бреза са едно от най-отдавна използваните естествени средства, заслужили доброто си лечебно реноме при подагра.

листа от брезаЕкспериментално е открито, че  екстрактът от бреза притежава увеличаващо елиминирането (урикозурично) и намаляващо синтеза (урокостатично) на пикочна киселина действие. Има и други доказали ефективността си функции, които го правят широко използвано средство при различни състояния, най-вече свързани с пикочно-половата система. Притежава диуретично, жлъчегонно, противовъзпалително, антимикробно и адстригентно действие. Намалява възпалителните процеси в пикочно-половата система, като потиска развитието на патогенни бактерии. Доказано е, че елиминира причинителите на инфекции в пикочно-половата система  и облекчава симптомите при цистит, уретрит и пиелонефрит. За външен вид се използва за елиминиране на задържана вода в подкожната тъкан, което се наблюдава при козметичното състояние целулит. За отслабване се използва, за да елиминира извънклетъчно задържаната вода и индиректно чрез подобряване способността на организма да използва подкожно разположените мазнини.

Екстрактът от бреза при подагра има комплексно въздействие, като някои нейни действия са по-важни заради това, че много малко други естествени съставки имат същото  толкова ефективно действие.

Главният й акцент при подагра е използването като подкрепа на бъбречната функция за елиминация на пикочната киселина от организма. Чрез диуретичното си действие, тя ускорява елиминирането на течности от тялото,  без да нарушава електролитния баланс в организма. Въздействието й върху бъбреците е меко и щадящо, без да ги свръхстимулира (за разлика от химическите диуретици). Диуретичното й действие се дължи на съдържащите се в нея флавоноиди, от които с най-голямо значение са хиперозид и мирицитрозид. Изследванията проведени във връзка с диуретичното  действие на екстракта от бреза са показали, че той стимулира и ускорява отделянето с урината на пикочна киселина. Това бързо спомага за намаляване на нивата и в кръвта и оттам значително намалява риска от поява на пристъп на подагра и развитие на бъбречни камъни. Това действие в голяма степен гарантира, че при започнал процес на разтваряне на кристалите мононатриев урат в ставите организма ще елиминира тази отделена от тях пикочна киселина и ставите ще останат чисти и в добро функционално състояние без последващи влошавания с болка и подуване в тях. Този процес касае и съдовете в тялото където също се отлага пикочна киселина (една от причината за намаляване на способността им да се свиват и отпускат). Съдържащият се калиев нитрат едновременно усилва действието на флавоноидите и има алкално действие върху организма, което е основният фактор за предпазване от кристализиране на пикочната киселина и отлагането й в ставите. Друго действие, поради което брезата отдавна е използвана като естествено средство при подагра, е способността и (заради флавоноидите) да намалява наднорменната активност на ензима (ксантин оксидаза), отговорен за синтеза на пикочна киселина в тялото.

Едно от най-важните условия, за да може екстрактът от бреза да има желания ефект, е да се увеличи приема на течности като се приема минимум 1,5л на ден.

Защото една от най-често срещаните грешки при пациенти с подагра е да не пият достатъчно течности, което значително намалява работата на бъбреците.

Чрез използването на екстракта от бреза и течности, бъбреците успяват да елиминират по-голямо количество пикочна киселина.

При проведените различни клинични изследвания използваната дневна доза екстракт от бреза е в диапазон от 200mg до 1200mg, разпределена на 2-3 приема. Може да се приема продължително време (над 6 месеца), поради отличната поносимост и безвредност. Най-често екстрактът е стандартизиран за съдържание на флавоноида хиперозид (съдържащ от 1 до 2.5% ).
Обобщено екстрактът от бреза е толкова наложен като естествено средство при подагра, защото  увеличава и ускорява елиминирането от организма на прекомерната пикочна киселина чрез бъбреците, подкрепя  алкализацията на урината и организма и потиска синтеза на наднормена пикочна киселина. Значително се увеличава успехът за справяне с това състояние в комбинация с използването на правилни мерки свързани с храненето и промяна на някои навици (повишена консумация на алкохол), което най-често е най-трудно изпълнимата част от лечението.