Целина при подагра

Подаграта е метаболитно състояние, проявяващо се с остра болка в една става без травматична причина за нея.

Болката при това състояние е свързана с отлагането на кристали мононатриев урат в ставите, околните меки тъкани и последващо развитие на остро възпаление. В момента това е единствената лечима форма на артрит при редовен прием на подходящи средства (медикаменти или естествени средства), промяна в хранителните навици и начина на живот. Установените досега лекарства имат своето положително действие, но при част от пациентите (по статистика над 40%) се проявяват и странични ефекти (кожни обриви, грипоподобни симптоми, диария, нервно-мускулна токсичност, фатална чернодробна токсичност и др.). Въпреки положителното действие на лекарства като бензбромарон, които намаляват нивата на пикочната киселина, са забранени в САЩ и някои държави в Европа.
Съвременната фитотерапия все повече предлага средства с естествен произход, които имат ефект сравним с този на химически синтезираните медикаменти. Поради естествения си произход те са по-безопасни и много по-рядко предизвикват странични ефекти, което ги прави все повече предпочитана алтернатива.

Има достатъчно доказали действието си естествени средства при подагра като: бромелаин, дяволски нокът, кверцетин, брезови листа, полски хвощ, екстракт от череши, калиев и магнезиев цитрат, пребиотици.

Всяко едно от тях повлиява определен процес (намаляване синтеза на пикочна киселина, елиминиране на пикочната киселина, намаляване на възпалението, алкализиращо действие и подкрепящо чревната елиминация на пикочна киселина), нарушен при това състояние.

корен от целина

Ако търсите естествено средство, което да повлиява повечето механизми за справяне ефективно с подагра, трябва да започнете да използвате корен от целина.

Как точно помага за нормализиране на нивото на пикочна киселина в тялото и избягване на бъдещи остри подагрозни пристъпи? Първото ѝ действие е, че коренът на целината потиска същия ензим (ксантин оксидаза е отговорна за синтезът на пикочна киселина), който бива повлияван от лекарството алупуринол. Клиничните изследвания показват дозозависим ефект, сравним с ефекта на лекарството, но без наличието на значими странични ефекти.

Съвременната фармакогнозия дава обяснение за това ѝ действие чрез съдържащите се в нея флавоноиди апигенин и лутеолин. Смята се, че принос в това ѝ действие имат също съединения от групата на полифенолите. Чрез съвременните методи на екстракция се постигат високи концентрации на тези вещества. Апигенин, лутеолин и другите съдържащи се биологично-активни вещества в целината имат силно противовъзпалително действие, което е установено чрез клинични проучвания. При това те имат потискащо действие срещу ключовите възплалителни вещества ( цитокини IL-1), предизвикващи остър подагрозен пристъп и отключващи силен възпалителен процес в ставата (прояваващ се с болка, подуване и зачервяване в засегнатата става). Ограничаването на възпалението пряко влияе на симптома болка, с който започва подагрозният пристъп през нощта.

Благодарение на лекия диуретичен ефект, екстрактът от целина, стимулира елиминирането на излишната пикочна киселина, което пряко повлиява понижаването на нивата ѝ в кръвта.

Това води до прекратяване на по-нататъшното отлагане на пикочната киселина под формата на кристали мононатриев урат и обръщане на процеса на отлагане в разтваряне на кристалите мононатриев урат. Поради възможността за обръщане на процеса и изчистване на пикочната киселина от ставите се счита, че това е единственото лечимо ставно състояние.

Чрез съдържащите се в целината минерали калий, магнезий и натрий, се подобрява киселинно-алкалния баланс на тялото, което е един от основните фактори, спиращи процеса на кристализация на пикочната киселина в ставите. Съдържащият се натрий е органичен, което го прави полезен за разлика за от неорганичния (готварска сол). Това е една от причините да се прави сол от корен от целина. Заради съвременния модел на хранене, храната не може да поддържа киселинно-алкалното равновесие (затова отговаря предимно храната с растителен произход). Налага се ползването на допълнителни алкализиращи средства. Благодарение на тях пикочната киселина остава в разтворено състояние и се спира по-нататъшното ѝ кристализиране. Това позволява по-лесно да се елиминира от тялото и се прекъсва процесът на складиране в ставите.

При подагра целината може да бъде използвана под естествена форма или като екстракт под формата на хранителна добавка. Когато трябва сами да я приготвите трябва да настържете 2 супени лъжици корен (плод) от нея и да ги варите в 500мл вода за 15мин. Пие се от готовата отвара по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно с лимонов сок. Когато нямате необходимото време или предпочитате да ползвате екстракт, приемайте в дневна доза от минимум 500mg разпределена в два до четири приема.