Бромелаин при подагра

Въпреки наличието на ефективни лечения на подаграта, хората страдащи от нея продължават да изпитват остри пристъпи, като 69% от тях имат поне един рецидивиращ пристъп в рамките на една година. НСПВС (Нестероидни противовъзпалителни средства) и колхицинът се приемат като ефективни при пристъпи на подагра, но  могат да бъдат лошо поносими или противопоказани при наличието на някои съпътстващи заболявания. Освен това, пациентите често изпитват влошаване когато започват лечение за понижение на пикочната киселина, въпреки  профилактичния прием на  НСПВС или колхицин. С нарастващата честота на подаграта и често съпътстващи  заболявания, лекарите все повече се сблъскват с пациенти, за които има малка възможност за повлияване на техните остри пристъпи следствие на започнато лечение за намаление на пикочната киселинa.

С новите разкрития за механизма, по който започва възпалителният процес при остър пристъп на подагра вече се знае, че кристалите  мононатриев урат могат директно да активират комплекс (инфламазом NLRP3), ключов регулатор на  най-важния при подагрозен пристъп провъзпалителен цитокин интерлевкин-1 (IL-1). Той  активира  останалите участници във възпалителната реакция. Тези разкрития  добавиха нова група лекарства за лечение при остър пристъп и за предотвратяване на такъв при започване на лечение за понижаване на нивата на пикочната киселина. Те директно потискат провъзпалителния цитокин IL-1 и по този начин спират по-нататъшното развитие на възпалителния процес.  Но те самите имат ограничения  при използването им, защото:  не се знае точно какви странични ефекти имат поради скорошното им внедряване в терапията на подаграта, дали да се ползват за остра атака или за предотвратяването й, много висока недостъпна  цена и неустановени все още взаимодействия с други лекарства.
Хората  търсещи алтернатива на досегашното си неефективно лечение или изпитващи странични ефекти от приема на лекарствата е добре да помислят да използват природните средства като   вариант за ползване от  тях. Изясняването на механизма на  стартиране на възпалителния процес при остър пристъп на подагра успя да обясни защо някои от природните средства толкова успешно заместват приема на химически лекарства.

Едно от най-често използваните естествени средства в съвременната фитотерапия на подаграта е бромелаинът.

Отдавна той се използва като противовъзпалително средство при ревматични и травматични състояния. Той е с пълна приемливост като фитотерапевтично лекарство, поради своята история на безопасна употреба и нулеви странични ефекти. Бромелаинът може да се абсорбира в човешките черва без разграждане и без да губи своята биологична активност. Множеството клинични проучвания показват, че той успешно потиска ключовия активиращ възпалителния процес цитокин IL-1 и по този начин ограничава развитието на остър пристъп. Освен него той потиска и другите участващи във проявено вече възпаление. Но най-голямото му преимущество е, че  е показано, че има и противоболково действие (потиска и понижава нивата на плазмакинините, които са отговорни за поява на симптома болка). А дали е остър пристъп за първи път или рецидивираща  клинично подагра  болката нощем  в става/и е една от най-силните болки, която директно влияе негативно на нервната система и нарушава качеството на живот на пациента.

Ето защо дали при остър пристъп или за превенция на поява на остър следствие на започващо лечение за понижение на нивото на пикочната киселина бромелаинът върши чудесна работа без да има странични ефекти.

Така при започнато вече лечение ще неутрализирате проявата на болка  и ще може да продължите лечението си, за да може то да има  желания от вас ефект.

Дневната препоръчителна доза бромелаин  различна в зависимост от това дали се ползва при остър пристъп или за превенция.
За превенция и слаба болка в става  дневната доза е от 80 до 320mg, а при силна болка от 400mg до 600mg. Важното условие е да се ползват стандартизирани екстракти за силата на действието му, като най-често се използва стандартизация за способността му да разгража желатина  ( желатинови храносмилателни единици). С най-висок потенциал и действие са тези съдържащи над 2000GDU/грам.