Не тревожи сърцето

Имате ли някой от следните симптоми: постоянно се притеснявате за различни неща, имате ли чувство, че ще се пръснете от нерви, че ще загубите разсъдъка си, имате нарушен сън, лесна раздразнителност и все по-често усещане на неприятни симптоми като сърцебиене, затруднено дишане или чувство на болка в лявата половина на гръдния кош (а кардиологът ви казва, че ви няма нищо на сърцето)  не се притеснявайте, няма да умрете от миокарден инфаркт, вие сте просто тревожен. Някак си тялото трябва да изрази ( соматизира) вашите тревоги (темите, които ви притесняват на подсъзнателно ниво) и реакции на стресорите на околната среда (остри или хронични). Ако  се задълбочат, увеличат (включите симптоми и от други телесни системи и органи) и учестят симптомите  тогава ще ви диагностицират с генерализирано тревожно разстройство.

От всички симптоми свързани с тревожност може би най-неприятни за приемане са симптомите от страна на сърдечно-съдовата система: ужасната вълна тръгва и ви заболяват гърдите, чувствате, че сърцето бие по-учестено, прескача и трудно си  поемате въздух. Тези класически симптоми на тревожност често са бъркани с миокарден инфаркт. Наподобява инфаркт, защото емоционалните терзания предизвикват освобождаване на хормоните на стреса, които действат върху мозъчните области, които регулират сърдечно-съдовите функции като сърдечна честота и кръвно налягане.

За да се избегнат честите посещения до кардиолога с цел да се убедите, че нищо ви няма и да не се налага да използвате лекарствени продукти за повлияване на симптомите от страна на сърдечно-съдовата и нервната система е добре да предприемете по-скоро и бързо превантивни мерки, за да не задълбочавате проблемите си. Може би имате нездравословни навици (като пушене, употреба на алкохол или преяждане), които добавят натиск на сърцето.

Техники като когнитивната поведенческа терапия (най-изучената техника за справяне с тревожността), ви помага да идентифицирате автономните негативни мисли, да разберете защо те не са рационални и да измислите начини да ограничите и се справите с деструктивните мисли. В зависимост от индивидуалните нужди, могат да се препоръчат и други видове психотерапия.

Може да използвате и  природни средства, които да ви помогнат в този период по-бързо да премахнете симптомите на тревожност, за да следвате вашия нормален ритъм на живот без неприятни симптоми.

Ако трябва да ползвате едно средство то една от най-универсалните и доказали ефекта си за премахване на тревожността и свързаните с нея симптоми е билката еньовче. Тя оказва подкрепа на системите подложени на стресовите хормони: хипоталамус, щитовидна жлеза и сърце.

Чрез нея се намалява реакцията на тялото към стресови фактори чрез подпомагане и предпазване на хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос, като повишава прага на отговор на тялото при стрес. При приема на еньовче, чувството, което имате най-добре се описва с  непукизъм към негативните стресори от света. Чрез нормалното функциониране на системите включени в отговор на стрес се намалява и напрежението върху работата на щитовидната жлеза, което подкрепя нормалното й функциониране. Така изчезват симптомите на студени крайници, изпотявания на дланите и главата и усещането за задушаване в областта на гърлото.

За сърцето се знае, че еньовчето запазва качеството на сърдечните съкращения и предпазва от увеличаване на броя им. И може би най-ценното е, че предпазва от структурно увреждане  сърцето след исхемия (временно свиване и недостатъчен кислород към сърдечните клетки). Освен това, екстрактът от еньовче модулира активността на антиоксидантните ензими и намалява производството на свободи радикали увреждащи сърдечните клетки.

Най-добре ще разберете, че ви действа тази магическа билка,  когато в ежедневието забележите, че гневът, критичността и раздразнението ви са намалели значително и има моменти, в които усмивката и радостта от живота са част от вашия живот. Така вие ще се отдалечите от тревожността и бъдещи лечения на авариралите телесни системи следствие на тревожността и безпокойствата ви. Нека имайки един живот го изживеем спокойни и радостни с желаните от нас хора и места, а не тревожни и по болници.
anxiover