Пребиотици срещу Пробиотици

Ако сте от хората, които не знаят разликата между пробиотик и пребиотик, а имате симптоми от храносмилателната система показващи наличие на дефицит и/или нарушена чревна флора (или другаде в тялото) то е добре да разберете разликата. Така ще може да направите правилния избор, който да доведе до ефективност от приема им. Много скъпи за момента са тестовете, които изследват микробиома и затова понякога само по симптомите трябва да се вземе решение за вида лечение. Затова повечето знание за тях ще увеличи вероятността да се справим успешно с проблемът, от който страдаме.

ПРЕБИОТИЦИ

ПРОБИОТИЦИ

Пребиотиците са специална форма на  фибри, които се съдържат само в определени растения (артишок, лук, цикория и др.).  Те служат за храна на добрите бактерии в червата. Пробиотиците са живи бактерии, които живеят в кисело мляко и други ферментирали храни. Налични са стотици пробиотични видове (щамове). Кой от тези щамове е най-добър за даден човек, все още е неизвестно изцяло.
Пребиотиците са под формата на прах и не се влияят от топлина, студ, киселинна среда и др.  Пробиотичните бактерии трябва да бъдат живи, за да бъдат активни. Те могат да бъдат унищожени при  големи температурни разлики , в досег със стомашна киселина или липса на храна за тях.
Пребиотиците подхранват добрите бактерии, които вече имаме в червата. Различните пребиотични фибри са храна за точно определени семейства бактерии в червата. Пробиотиците трябва да се конкурират с над 1000 вида бактерии, които вече са в червата и затова често не успяват да оцелеят в тази конкурентна среда.
Изследванията  установяват, че допълването с обогатена на инулин и фруктоолигозахариди  диета може да бъде полезна при широк спектър от състояния .Освен за храносмилателни нарушения, при затлъстяване дефицит на минерали  и загуба на костна тъкан.

Пробиотиците имат доказана роля само при определени състояния, в които пробиотиците имат антагонистична роля на патогенните бактерии.

Доказано е, че някои видове пробиотици са полезни за диария в детството, за синдром на раздразнените черва и за предотвратяване на рецидив на бактериални инфекции, като C. difficile.

celibiome - prebiotic