Ацетил л-карнитин: поддържа младостта на тялото и мозъка.

Ацетил-L-карнитинът е биологично активната форма на аминокиселината L-карнитин. Той участва в процеса на използване на мазнините за енергия. Това става благодарение на функцията на aцетил L-карнитин да транспортира през мембраните на митохондриите (структирите в клетките, които осъществяват използването на мазнините за енергия) мастни киселини. Те служат като „гориво“ за производство на резервна енергия (АТФ) в организма ни. Доказано е, че има способността да преминава през кръвно-мозъчната бариера и да участва във физиологичната дейност на мозъка и също да помага при определени патологични процеси в мозъка и периферната нервна система. Има много изследвания проведени с него за предпазване на клетките в цялото тяло от свързаната с възрастта дегенерация (антиейджинг). Положителното му въздействие се дължи най-вече заради важната му роля в митохондриите на клетките (в мозъка, както и останалата част на тялото).

За да се разбере за важните действия на ацетил-L-карнитина (освен за отслабване), които изпълнява в нашето тяло сме изброили по-долу клинично доказаните му ефекти:

повече психическа и физическа енергияДава повече психическа и физическа енергия: При по-възрастните мъже и жени, които ежедневно приемат aцетил L-карнитин се наблюдава значително повишаване на тяхната физическа енергия, чрез по-доброто използване от клетките на мазнините за производство на енергия и протективното действие върху митохондриите, които осигуряват тази енергия.

Подобрява когнитивната функция: Приемът на aцетил L-карнитин подобрява мозъчните функции при процесите на поддържане на концентрация, усвояване и запаметяване на нова информация. Използва се успешно при деца с дефицит на вниманието. Повишава нивото на ацетилхолина, който е главният невротрансмитер осъществяващ процесите на поддържане на концентрация, усвояване и запаметяване на нова информация.


Подобрява настроението: Повишава нивата на серотонин в определени части на мозъка, което определя успешното му използване за повишение на настроението при изявени състояния на лек серотонинов дефицит (сезонно афективно разстройство, депресивен епизод и лека степен на депресия).
Понижава свободните радикали: Протектира нервните клетки чрез антиоксидантните си свойства (противодейства на увреждащите свободни радикали) като предпазва митохондриалната ДНК от увреждане и подобрява митохондриалната биогенеза.). Увеличава нивата на глутатион в тялото. Поддържането на нормална митохондриална биогенеза е много важна за превенция на процесите на преждевременно стареене. Наблюдавано е, че има добър ефект използвнето му при пациенти с болестта на Алцхаймер и Паркинсон, при които са наблюдавани високи нива на реактивни свободни радикали.

Стимулира изграждането на миелин: Ацетил L-карнитин стимулира регенерацията (миелинизация на обвивката на нервите) на увредени травматично и от диабетна полиневорпатия периферни нерви.
 Изгаряне на повече мазнини: Мускулите произвеждат повече енергия по време на интензивни упражнения, като това става предимно за сметка на подкожните мазнини.
 Потенцира ефекта на тестостерона: Мъжете, които приемат ацетил-л-карнитин след тренировка имат повече андрогенни рецептори, което подобрява използването на тестостерона. По друг начин обяснено ацетил л-карнитин не увеличава тестостерона, но ви прави да използвате по-добре тестостерона, който имате.

Участва в сперматогенезата: Aцетил L-карнитина участва в процесите на образуване и развитие на сперматозоидите (сперматогенеза), спомагайки за правилното им съзряване и правилната морфология и поддържа тяхната функционална жизненост.

По-добра инсулинова чувствителност: Подобрява инсулиновата чувствителност при хора, които не обработват глюкозата добре.
Предпазва от увреждане нервите при консумация на алкохол.

Подобрява циркулацията: При здрави възрастни, ацетил L-карнитин увеличава кръвообращението, което от съществено значение за мозъчната дейност.

Заради всички изброени негови действия в човешкото тяло aцетил L-карнитинът е една от най-често използваните хранителни добавки. Малко са активните съставки (освен витамини и минерали) , които имат толкова голямо значение за повечето клетки в тялото ни. Ползвайки го за една причина винаги се добавя и неговия положителен ефект и върху други процеси в нашето тяло.

купи ACETYL L-CARNITINE