Ацетил-L-карнитин

Ацетил-L-карнитинът е биологично активната форма на аминокиселината L-карнитин. Той участва в процеса на използване на мазнините за енергия. Това става благодарение на функцията на aцетил L-карнитин да транспортира през мембраните на митохондриите (структурите в клетките, които осъществяват използването на мазнините за енергия) дълговерижни мастни киселини. Те служат като „гориво“ за производство на резервна енергия (АТФ) в организма ни. Основното, което го различава от L-карнитин е, че има способността да преминава през кръвно-мозъчната бариера и да участва във физиологичната дейност на мозъка и също да помага при определени патологични процеси в мозъка и периферната нервна система. Полезното му действие се дължи най-вече на важната му роля в митохондриите на клетките (в мозъка и останалата част на тялото). Чрез увеличаване на броя на митохиондриите (митохондриалната биогенеза), подобряване на тяхната функция и предпазване от действието на свободните радикали. Голяма част от образуването на свободни радикали на кислорода се случва в митохондриите, което ги прави едновременно източник и цел на оксидативния стрес в по-напреднала възраст. Установено е, че предпазва митохондриалната ДНК от увреждане, за която все повече сведения се натрупват за голямата й роля въпреки ,че не е разположена в ядрото на клетката.

Има много изследвания проведени с него за различни цели: повишаване на „горенето„ на мазнини в тялото, намаляване на физическа и умствена умора, подобряване концентрация, усвояване и запаметяване на нова информация, подкрепа на узряването и функционалността на сперматозоидите и предпазване на клетките в тялото от възрастово предизвиканата дегенерация (антиейджинг).

За отслабване и „горене” на мазнини.
Ацетил Л-Карнитин подпомага процеса на бързо и ефективно транспортиране и по-нататъшно изгаряне на подкожни мазнини. Това става благодарение на функцията на Ацетил Л-карнитин,  да транспортира през мебраните на митохондриите (структирите в клетките, които осъществяват използването на мазнините за енергия) дълговерижните мастни киселини. Те служат като „гориво“ за производство на енергия (АТФ) в организма ни.

За намаляване на физическата умора и загубата на мускулна маса.
При редовен прием е установено, че минимализира загубата на мускулна маса след физическо натоварване. При проведено клинично проучване за въздействието му при трениращи с анаеробно натоварване е показал, че намалява маркерите за мускулен разпад чрез подобряване на оксигенацията на тъканите. При по-възрастните мъже и жени, които ежедневно приемат Aцетил L-карнитин се наблюдава значително повишаване на тяхната физическа енергия, чрез по-доброто използване от клетките на мазнините за производство на енергия и протективното действие върху митохондриите, които осигуряват тази енергия.

Подпомага нивата на невротрансмитерите.
Повишава нивата на невротрансмитерите ацетилхолин и серотонин. Благодарение на ацетилхолинa, който е главният невротрансмитер на парасимпатиковата част на вегетативната нервна система (отговорна за възстановителните процеси в тялото по време на почивка), осъществява процеса на нервно-мускулно предаване и подкрепя мозъкa при процесите на поддържане на концентрация, усвояване и запaметяване на нова информация. Функцията да повишава нивата на серотонин в определени части на мозъка определят успешната му роля да се използва за подобрение на настроението при изявени състояния на лек серотонинов дефицит (сезонно афективно разстройство, депресивен епизод и лека степен на депресия). Използва се като средство подобряващо състоянието на умствена умора.

За невропротекция (централно-мозъчен и периферен).
Ацетил Л-карнитин има невропротективна и регенеративна функция в мозъка. Протектира нервните клетки чрез антиоксидантните си свойства (противодейства на увреждащите свободни радикали като увеличава нивото на глутатион) като предпазва митохондриалната ДНК от увреждане и увеличава митохондриалната биогенеза). Увеличава нивата на глутатион в тялото. Поддържането на нормална митохондриална биогенеза е много важна за превенция на процесите на преждевременно стареене. Наблюдавано е, че има добър ефект използвнето му при пациенти с болестта на Алцхаймер и Паркинсон, при които са наблюдавани високи нива на реактивни свободни радикали. Ацетил Л-карнитин стимулира регенерацията (миелинизация на обвивката на нервите) на увредени травматично и от диабетна полиневорпатия периферни нерви. Предпазва от увреждане нервите при консумация на алкохол.

За по-добро действие на тестостерона и подпомагане на сперматогенезата.
Ацетил Л-карнитин играе ключова роля в засилване на действието на тестостерона чрез повишаване на количеството на адрогенните рецептори в мускулните клетки. Така тестостеронът по-ефективно въздейства на мускулните клетки и оттам има по-силно анаболно действие. Ацетил Л-карнитинът участва в процесите на образуване и развитие на сперматозоидите (сперматогенеза), спомагайки за правилното съзряване и правилната морфология на сперматозоидите и поддържа тяхната функционална жизненост.

Подобрява инсулиновата чувствителност: Подобрява инсулиновата чувствителност при хора, които не обработват глюкозата добре.
Подобрява циркулацията: При здрави възрастни, Aцетил L-карнитин увеличава кръвообращението, което e от съществено значение за мозъчната дейност.

ACETYL L-CARNITINE