Повиши свободния тестостерон за повече мускули по натурален начин

Тестостеронът и неговата активна форма, свободният  тестостерон е от съществено значение за: общия жизнен тонус; здравината, силата и  размерa на мускулите; висока костна плътност и  сексуалната функия.  Въпреки, че мъжете и жените произвеждат тестостерон, жените обикновено имат много малко от този хормон. Твърде много или твърде малко тестостерон може да причини проблеми. Излишъкът от тестостерон намалява нивата на HDL (добрия) холестерол, засяга здравето на сърцето и уврежда сексуалната и репродуктивната функция. За разлика от това, ниският тестостерон води до усещането за умора, намалено либидо, по-малко  действеност и настроение. Намалява се и доброто възстановяване след тренировка и се наблюдава неефективно повишаване на мускулната маса. Възможните най-чести причини (извън патологични състояния) за нисък тестостерон включват претрениране и дефицити (цинк и магнезий). Тестостеронът се произвежда предимно в тестисите на мъжете и в по-малка степен в яйчниците на жените. В организма по-голямата част от него е свързан с други протеини, като албумин* и глобулин свързващи полови хормони (SHBG)**.  Свързването неутрализира функцията на тестостерона. Само около от 2 до 3% тестостерон е несвързан и този “свободен” тестостерон е биологично активния, който оказва описаните по-горе действия.

Поддържането на мускулната маса става по-трудно с възрастта при мъжете, тъй като нивата на общия тестостерон след 35год. възраст намаляват с 1% всяка година , а тези на свободния тестостерон с около 2% годишно.  Установено е, че в същото време с напредването на възрастта се увеличава концентрацията на SHBG, което неминуемо повлиява отрицателно нивата на свободния тестостерон. Повечето трениращи използват естествени средства за повишаване на общия тестостерон, като пренебрегват безспорно установения факт, че не общия тестостерон е този , който им дава този ефект. В този случай се разчита на това, че когато се повиши нивото на общия тестостерон ще се повиши и нивото на свободния тестостерон.  Но може да се подходи по-различен начин и  той  да повиши само нивото на свободния тестостерон без да влияе на нивото на общия. В крайна сметка той изпълнява всички тези положителни действия. Това може да стане и по натурален начин, като се използват определени добавки и се тренира разумно без претрениране, за да не се повлияват нивата на свободния тестостерон. Доказателство, че претренирането е фактор за нивата на свободния тестостерон е едно финландско проучване от 2011г. Изследователите оценяват въздействието на претренирането върху нивата на SHBG и общия тестостерон (ОT). То включва 57 мъже със средна възраст 20 години и ги тестват в продължение на 8 седмици на основно военно обучение при студени зимни температури (средно -13,6 С). Физическото натоварване  започва от 2 часа на ден в седмицата и се увеличава до 7 часа на ден в 8 седмица. Според изследователите тези хора са били за първи път на тежко физическо обучение, хранене на открито и извършване  през нощта на упражнения в гората. В резултат на това те предполагат, че тези мъже са претърпели свръхнатоварване и ще изпитат физиологичните ефекти, като намаляване на  ефективността на представянето им. Изследователите са взели кръвни проби от участниците след 12 часа на гладно преди седмици 1, 4 и 7, като първата кръвна проба служи като изходно кръвно ниво на SHBG и ОТ. Изследователите разкриват, че ОТ остава същият като изходното ниво след 4-та и 7-та седмица. Докато серумните концентрации на SHBG остават същите след  4-та седмица, те се повишават след 7-ма седмица. Поради увеличаването на SHBG и същото ниво на ОТ, нивата на свободния  тестостерон намаляват, което води до по-слабо възстановяване на мускулите и в крайна сметка до по-лоши физически резултати.

Естествени ефективни средства за повишаване нивата на свободния тестостерон

Екстракт от корен на коприва»

Установено е, че екстрактът  от корен на коприва има афинитет да се свързва със SHBG. Причината за това се крие в състава му (високо съдържание на фитостероли и лигнани). Най-много клинични изследвания доказващи възможността да се свързва с SHBG е показана за лигнаните. (най-много данни има за 3, 4-диванилилтетрахидрофуран). Този ефект е селективен без да влияе на концентрациите на общия тестостерон, FSH и LH в плазмата и без разстройване на половата хормонална система. Проведени са няколко проучвания относно свързващата способност на екстракта от корен от коприва със SHBG в клетките на човешката простатна жлеза. Резултатите на клиничните проучвания показват доза-зависим инхибиторен ефект (1, 2, 3). В различните проучвания за ефекта й  са използвани дневни дози от 300 до 1080mg. Благодарение на това му действие в тялото циркулира повече активен (свободен) тестостерон, което води до натрупване на повече  мускулна маса и подобряване на спортните постижение. Всички тези анаболни ефекти  са  без странично действие за здравето, за разлика  от приема на хормонални и прохормонални препарати.

Фиг. 1  Значителен капацитет за свързване и инхибиране  от корен на коприва към SHBG ( 1)

Магнезий» и свободен тестостерон

Установено, че  излишъкът от магнезий при нетрениращи не повишава нивото на тестостерон в тялото, но обратното неговият дефицит има негативен ефект.  Проведени са експерименти, които са показали свързващия афинитет на магнезия със SHBG (4). Ефектът му при трениращи е бил изследван в едно 4-ри седмично проучване (с две групи: трениращи и нетрениращи мъже). И двете групи са повишили нивата на свободния и общия тестостерон  средно с 24% след 4-та седмица от приема му. При трениращите увеличението обаче е по-голямо от средното ниво. (5) При млади мъже, участващи в 7-седмична тренировъчна програма, допълнително приеман  магнезий е подобрил значително  мускулната сила  (6). Нарастването на мускулната сила се наблюдава при прием на магнезий над 250 mg / ден и е още по-очевидно при 500 mg / ден (над препоръчителната дневна доза). Тези проучвания показват важната роля на адекватната суплементация  при интензивно трениращи за поддържане и подобряване  на спортното възстановяване и възможности.

С използването на  тези две естествени съставки ще успеете да повишите  чистата мускулна маса и сила по-изцяло натурален начин. Този ефект няма странични действия (за разлика от стероидните хормони), за които после трябва да ползвате допълнителни средства за възстановяване на хормоналния си баланс.

*Aлбумин
Произведен от черния дроб, албуминът е най-богатият  протеин в човешката кръв. Този протеин носи свободни мастни киселини в черния дроб, транспортира лекарства, свързва се с калций и помага да се запази киселинността на кръвта в тесни граници и поддържа осмотичното налягане (предотвратява изтичането на плазма от кръвоносните съдове в околните тъкани). Важно е, че албуминът действа и като протеинов носител за стероидните хормони, включително тестостерон. Около  33 до 54 % от тестостерона се свързва с албумина. Въпреки че тестостеронът, свързан с албумин, е биологично неактивен, това свързване е много по-слабо от SHBG свързването. Така при взаимодействието между тези две молекули, тестостеронът, свързан с албумина, прекарва по-малко време в неактивното (свързано) състояние и повече време в активното (свободно състояние).

**Секс хормон свързващия глобулин (SHBG)

 SHBG е гликопротеин, който се произвежда основно от черния дроб и се отделя в кръвообращението. Основната му функция е да свързва и неутрализира действието на половите  хормони като тестостерон и естрогени.  Приблизително от 44 до 65% от тестостерона в тялото се свързва със SHBG. Връзката между тестостерона и SHBG е много по-здрава от тази на албумина с тестостерона. Високите нива на SHBG намаляват активния (свободен) тестостерон, което влияе върху общия жизнен тонус, развитието на мускулите, сексуалното ви желание и здравето на костите ви. Ако човек с нормално количество общ тестостерон има високо ниво на SHBG, то той  намалява количеството на свободния (активен) тестостерон, то той може да има същите физиологични ефекти като човек с нисък общ тестостерон

1.Schmidt, K.: Die Wirkung eines Radix Urticae-Extraktes und einzelner Nebenextrakte auf das SHBG des Blutplasmas bei der benignen Prostatahyperplasie. Fortschritte der Medizin 101/15 (1983) 713-716
Gansser, D.; Spiteller, G.: Plant constituents interfering with human sex hormone-binding globulin. Evaluation of a test method and its application to Urtica dioica root extracts. Review of Aromatic and Medicinal Plants, 1 (1995) 6
Hryb, D.J.; Khan, M.S.; Romas, N.A.; Rosner, W.: The effect of extracts of the roots of the stinging nettle (Urtica dioica) on the interaction of SHBG with its receptor on human prostatic membranes. Planta Med. 61 (1995) 31-32
4. , E., et al., Mg effect on testosterone–SHBG association studied by a novel molecular chromatography approach – ScienceDirect. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 2008. 49(2): p. 175-180.
5.Cinar, V., et al., Effects of Mg supplementation on testosterone levels of athletes and sedentary subjects at rest and after exhaustion. Biol Trace Elem Res, 2011. 140(1): p. 18-23.
6. Terblanche S, Noakes TD, Dennis SC, Marais D, Eckert M. Failure of magnesium supplementation to influence marathon running performance or recovery in magnesium-replete subjects. International Journal of Sport Nutrition. 1992;2(2):154–164.