Как магнезият намалява усещането за тревожност, безпокойство и раздразнение.

Как да увеличим прагa на реакция към стрес и намалим усещането за тревожност, безпокойство и раздразнение по натурален начин.

тревожностТревожните разстройства в момента са най-честите невропсихиатрични състояния в Европа и САЩ. В етиологията на тревожните разстройства, има значение едновременното въздействие на различни вътрешни и външни фактори (вкл. свързани с гените и околната среда). Все повече доказателства има и за ролята на бедното на макро и микронутриенти хранене за тези състояния. От скоро се разглежда  магнезиевият дефицит като  възможен физиологичен индикатор за наличие на тревожност в индивида. При търсенето на невробиологичните механизми, стоящи в основата на безпокойството и тревожността, се оказва, че Mg2 + е интересен участник. Това е така, защото  той е един от основните йони в мозъка, засягащ много вътре и между-клетъчни процеси.

Как точно магнезият предпазва организма при стрес?

Mg2+ е показал, че контролира активността на хипоталамо-хипофизно надбъбречна (ХХН) ос, която се счита за основната система за реакция на стрес. В хода на активирането на ХХН ос от кортикотропин освобождаващия хормон от хипоталамуса се генерират много различни автономни, хормонални и поведенчески промени по време на стрес и се проявяват симптоми на тревожност, безпокойство и раздразнителност. Предполага се, че нарушенията в оста ХХН могат да допринесат за патологична тревожност. Магнезият е доказано, че  действа на много нива в хормоналната ос и участва активно в регулиране на реакцията на стрес. Той може да потисне способността на хипокампуса (който е част от лимбичната система, която има главна роля в контрола на емоциите, поведението и мотивацията) да стимулира максималното освобождаване на стресовия хормон от хипоталамуса (кортикотропин-освобождаваш хормон), може да намали отделянето на адренокортикотропния хормон от хипофизата (хормона, който стимулира  надбъбречни жлези да синтезират и отделят  кортизол и адреналин) и може да намали отзивчивостта на надбъбречните жлези към него. В допълнение, магнезият действа на кръвно-мозъчната бариера, за да предотврати навлизането на стресови хормони в мозъка. Всички тези негови ефекти са причината, поради която наричат магнезия “оригиналното охлаждащо хапче”.

Глутамат и калцият действат  като възбудни посредници в мозъка. Mg2+ е показано, че модулира глутаматергичната невротрансмисия и калциевото клетъчно действие (освобождава възбудни невротрансмитери), чрез блокиране на рецепторите NMDA. При здрави възрастни магнезият е вътре в NMDA рецепторите, като им пречи да бъдат задействани от слаби сигнали, които ненужно стимулират нервните ви клетки. Когато нивата на магнезий са ниски, по-малко NMDA рецептори са блокирани. Това означава, че те са склонни да бъдат стимулирани по-често, отколкото е необходимо. Този вид свръхстимулация може да убие нервните клетки и да причини увреждане на мозъка.

Когато сме подложени на стрес, калцият задейства реакцията на борба или бягство, която преживяваме, както и последващото развитие на стрес реакциите в организма. Магнезият  улавя калция и го връща обратно в клетките , което позволява на мозъка и тялото да се успокоят и да отпуснат.

Така, че следващият път, когато забележите, че сте започнали да правите  от „мухата  слон” и реагирате с „ нервен взрив” на незначителни житейски и битови ситуации си вземете „оригиналното охлаждащо хапче”, за да си живеете добре както преди.

👇👇👇👇                                                                  celimax