Най-добрата за момента стратегия за възстановяване на острата травма: физикални методи.

Това е третата част от статията: остра травма при спортуващи и правилното и пълно възстановяване от нея.

Автор е Михаил Ненов кинезитерапевт с голям опит в спортните травми.

снимка: БМД “КИНЕТИКА”

Физикалните процедури е добре да започнат веднага след фазата на тъканно увреждане. Задължително е засегнатата област да се обездвижи и постави в покой, за да се намали възможността от допълнителен стрес върху тъканите. Прилагането на изстудяващи фактори е важно да започне възможно най-бързо. Целта е ограничаване на възпалителния процес и стимулиране на имунен отговор. Обикновено, най-прилаганата охлаждаща процедура е криотерапия с лед. С него трябва да се дайства много внимателно, тъй като минусовата температура в началото действа съдосвиващо и противовъзпалително, а впоследствие предизвиква защитна реакция към прекаления студ, дори може да се достигне до тежки изгарания и частична некроза на повърхностния слой на кожата. Затова, ледът трябва да се прилага през защитно покритие или да се прави масаж с ледено блокче 5-6 пъти на ден за 10-12 минути.

В нашата практика все повече използваме продукти с ниска (3-4 градуса), но не и с отрицателна температура – гелове и охлаждащи бинтове, с които можем да въздействаме върху увредената зона много по-дълго и да постигнем по-добър и траен ефект.

Един от най-добрите апарати за професионална криотерапия е GAME READY. Той комбинира ефекта на охлаждане със зададена му от нас температура и вакуум компресивна терапия, която подпомага дренирането на лимфния застой и стимулира хемодинамиката.

По време на ексудативната фаза разширяваме броя на използваните физикални манипулации, като целта ни е максимално ограничаване на застоя на метаболитни фактори. В тази фаза освен криотерапия можем да приложим и следните процедури:

  • Кинезиотейп, с така наречената WEB CUT форма – с него се постига корекция на повишеното налягане от застоя на течности в зоната на увреждане. По този начин кръвоизлива и лимфния излив се дренират много по-бързо;
  • Ултразвук
  • Дълбока осцилация
  • Текар терапия (в атермичен режим)
  • Гунафореза с така нечения MATRIX колаген
  • Мануален лимфен дренаж в съчетание с компресивна терапия (ако оттока е по-обширен)

По време на регенеративната фаза продължаваме с вече изброените манипулации, като коригираме силата на въздействие и прилагаме и допълнителни процедури, като:

  • Високоинтезивна магнитотерапия
  • Високоенергийна лазерна терапия
  • SHOCK WAVE терапия

Целта е стимулиране на растежните фактори и оптимизиране на хемодинамиката за постигане изграждането на здрава и еластична съединителна тъкан, а не на възпалителна и рехава фиброза. В тази фаза се започва с постепенно раздвижване и увеличаване на натоварването до връщане на максималната подвижност и сила.

Повече за Михаил Ненов:
mihail-nenovСлед като завърших „Кинезитерапия” с отличие при доц. Сливков, който тогава завеждаше катедрата по „Кинезитерапия” в Института по ортопедия и травматология в Горна Баня, ме прие за лична специализация в неговия кабинет.
В последствие заминах за Дания, където специализирах „Рехабилитация при спортни травми” в едно от най-престижните училища към ISCA (International sport and culture association).
Mоята цел е да работя за здравето и доброто самочувствие на пациентите ми.