Синдром на поликистозните яйчници и корен от коприва

При жените в репродуктивна възраст в около 5-10% се среща състоянието синдром на поликистозните яйчници, който представлява хормонално разстройство и е една от причините за безплодие. При жените в репродуктивна възраст в около 5-10% се среща състоянието синдром на поликистозните яйчници, който представлява хормонално разстройство и е една от причините за безплодие.

Критериите чрез, които се доказва, че имате това състояние са:
1. Нередовна или липса на менструация и/или овулация.
2. Акне, засилено окосмяване по лицето и други части на тялото, а в същото време оредяване, изтъняване и опадане на косъма на косата на главата (т.нар. вирилизация).
3. Ултразвуково установено наличие на множество кисти на яйчниците

Най-честите симптомите свързани със синдром на поликистозните яйчници са:
1. Наднормено телесно тегло;
2. Нередовна или липсваща менструация;
3. Трудности при забременяване;
4. Омазняване на кожата и акне;
5. Косопад;
6. Окосмяване на нежелани места, като лицето;
7. Депресивни настроения;

Нежеланото окосмяване и акне по лицето се среща при 70% от жените със синдром на поликистозните яйчници. Безплодието засяга пак около 70% от жените с наднормено тегло и имащи това състояние.

Ехографските и лабораторни изследвания показват:
1. Наличие на кисти на яйчниците;
2. Висок тестостерон;
3. Повишено ниво на серумния инсулин на гладно;
4. Повишено ниво на лутеинизиращия хормон (ЛХ);
5. Намалена концентрация на секс хормон свързващия глобулин;
6. Висок холестерол и триглицериди;

PCOS_Синдром на поликистозните яйчнициПричините за проявлението при определени жени на синдром на поликистозните яйчници не са напълно изяснена до момента. За една от причините се счита, нарушената функция на хипоталамо-хипофизарно-надбъбречната ос, което се изразява в нарушение на ритъма на секреция на някои хормони, на количеството им, както и връзките между тях (основна роля играе стресът). Като втора причина се счита инсулиновата резистентност и хиперинсулинемията. Като трета причина се смята, че повишеното ниво на инсулин в кръвта води до повишена продукция на мъжки полови хормони, които от своя страна се метаболизират до женски полови хормони (естрогени) в подкожната мастна тъкан. Естрогените повишават чувствителността на хипоталамуса, в резултат на което той произвежда повече ЛХ, отколкото фоликулинстимулиращ хормон (ФСХ). Това води до разрастване на определени тъкани на яйчниците, нарушаване на растежа и развитето на фоликулите, повишаване на продукцията на андрогени, които се метаболизират в подкожната мастна тъкан до естрогени. Така се поддържа непрекъснато един порочен кръг. Като вероятна причина също са включени т.нар. ендокринни дизраптори (екзогенна субстанция или смес, която променя функцията на ендокринната система, причинявайки по този начин вредно въздействие върху здравето на целия организъм и/или неговото поколение или няколко поколения напред).

Основните мерки за справяне с това състояние е комбинация от:

1. Промяна на хранителните навици: използване на въглехидрати с нисък гликемичен индекс и фибри, за да се намалят нивата на серумния инсулин.

2. Физическа активност, целяща намаляване на подкожните мазнини, но не увеличаваща обема на мускулната маса.

3. Използване на природни средства за прекъсване на неблагоприятните процеси (аменорея, ановулация, окосмяване, косопад, акне и депресия).

Едно от най-използваните природни средства за прекъсване на неблагоприятните процеси в засегнатите тъкани е коренът от коприва, защото той успява да оптимизира нивата на едни хормони и да неутрализира отрицателното въздействие на други.

За нормализиране на нивата на естроген
Чрез свързването си със секс хормон свързващия глобулин успява да намали нивото на свободния тестостерон. В мастната тъкан блокира действието на ензима превръщаш тестостерона в естроген и по-този начин намалява повишени нива на естроген. Намалението на нивото на естрогените позволява да се намали желанието за прием за сладко.

Блокира действието на повишените нива на естроген
Коренът от коприва съдържа вещества наречени лигнани, които се свързват с естрогеновите рецептори (разположени в млечните жлези, ендометриума, яйчниците) и по този начин предпазва органите от неблагоприятна стимулация (туморогенеза) следствие на повишените нива на естрогени. За намаляване на телесното тегло помага да се прекъсне натрупването и невъзможността за липолиза (горене) на подкожните мазнини в т.нар. женски области ( ханш, бедра и ръце), което също е обусловено от естрогеновите рецептори в мастните клетки от тези зони

Помага на кожата при повишено окосмяване на лицето и косопад от главата
В кожата на скалпа потиска ензима (5-алфа редуктаза) отговорен за превръщането на тестостерона в дехидротесторон ДХТ ,причиняваш изтъняване, оредяване и косопад). Чувствителните на въдействието на ДХТ космени фоликули започват да се умаляват (миниатюризация), скъсява се живота на всеки косъм като в крайна сметка се спира образуването на коса. Чрез блокиране на ензима в кожата нивата на ДХТ остават ниски и космения фоликул има нормален растеж.

Повлиявайки всички тези процеси чрез корена от коприва, моделът на хранене и физическата активност се постига изчезване на симптомите и нормализиране на хормоналния баланс.