За какво ни служат пребиотиците (част 2)

ЦелифармПребиотиците по дефиниция са субстрат, който се използва селективно от гостоприемни микроорганизми, осигуряващи полза за здравето. Накратко те насърчават растежа на полезните за нас бактерии. Има нарастващ брой клинични изследвания, които показват ролята им в множество процеси в тялото. Също така има много доказателства за полезната им роля при определени състояния. По-долу са изброени състоянията, за които вече има убедителни доказателства за положителната им роля:

Ефекти върху имунната система:
Много видове клетки разположени в стомашно-чревния тракт играят критична роля в отговора и сигнализирането на имунната система. Регулаторни Т-клетки , ефекторни Т-клетки, естествените клетки убийци и В-клетки са повлияни от пребиотиците и метаболитите, които се образуват чрез тяхната ферментация. Въпреки че точните механизми, влияещи върху имунната система, са неизвестни изцяло, то вероятно те са резултат от метаболитите, включително късоверижните мастни киселини, възникващи от ферментацията на пребиотиците. По-специално в изследвания, бутиратът е показал, че влияе върху макрофагите, Т клетките и дендритните клетки.

Ефект върху риска от алергия:
Микробното разнообразие в червата играе важна роля в развитието на много възпалителни заболявания и състояния, включително алергични заболявания, които могат да бъдат повлияни от нарушена чревна колонизация или от общо намалено микробно разнообразие. Намалените нива на бифидобактерии и лактобацили са свързани с развитието на алергични заболявания през първите 5 години от живота. Идентифицирани са много механизми, показващи значението на хранителните олигозахариди и техните имуномодулиращи ефекти. ФОЗ са показали алергично-защитни ефекти, особено срещу развитието на екзема и риноконюнктивит.

Ефект върху протеиновата ферментация:
Протеиновата ферментация, получена както от неразградени, така и от ендогенни протеинови източници, възниква при отсъствие на пребиотици, което потенциално може да доведе до образуване и натрупване на потенциално вредни метаболити (сулфиди, амини, амоняк и различни феноли). При отсъствието на пребиотици, концентрацията на късоверижните мастни киселини намалява, а рН се увеличава, което води до благоприятна среда в крайните части на дебелото черво за увеличена протеинова ферментация. Увеличаването на захаролитичната (пребиотиците са олигозахариди) ферментация, а не протеолитичната ферментация, има много потенциални ползи за здравето като напр. намаляване риска от развитие на рак на дебелото черво.

Промяна в патогенните бактериални популации:
Микробиома и мукозата на червата са ключови компоненти, които действат срещу патогенната инвазия в стомашно-чревния тракт, като инхибират патогени като Е. coli, Salmonella spp, Campylobacter и други патогенни бактерии. Пребиотиците помагат за справяне с патогенните бактерии по няколко механизма: чрез осигуряване на субстрат на микробиома да синтезира киселинни метаболитни крайни продукти, които понижават рН на дебелото черво (създава неблагоприятна среда за развитието им) и инхибиторни пептиди (потискат развитието на патогенните бактерии), заздравяват чревната епителна цялост чрез укрепване на стегнатите връзки и предотвратяват инвазията им, чрез предоставяне на храна за увеличаване на броя и разнообразието на полезните бактерии и оттам ограничаване на броя на местата за колонизация.

CELIBIOMEинулин е хранителна добавка от групата на пребиотиците. Предназначена е да съдейства за нормализиране на нарушена чревна флора. Подпомага процесите на усвояване на минералите от тънките черва, което намалява риска от развитие на дефицити. Приемът ѝ осигурява чувство за ситост, което я прави подходяща хранителна добавка за тези, които искат да намалят телесното си тегло.