Есенният косопад: как да се справим?

Много жени наблюдават през есента значителна загуба не само на листа от дърветата, а и на собствената им коса. Есенният косопад може да бъде истински притеснителен, защото забелявазвате как губите от красивата си и гъста коса, за която полагате много усилия и грижи. Тя е един от важните символи на красота при жените. Косопадът се наблюдава най-вече по време на измиване или сресване, като загубата е по-голяма от обикновено (до 100 косъма на ден). Основните обвинявани фактори са промените в климата през есента: повечето вятър и дъжд. Учените изследващи този проблем са стигнали до други причини за това, но може би най-важното е, че наистина има сезонно обусловен косопад. За да разберете предпоставките и причините за това явление, трябва да изясним някои факти относно растежа на косата (космения цикъл).

Растежът на косата има цикличност, която преминава през определени фази с определена продължителност:

Анаген е активната фаза на растеж на косъма. При нея клеките активно се делят и космите израстват на дължина. По време на тази фаза, косата расте с малко повече от 1см на месец. Тя продължава от 24 до 72 месеца и обхваща около 85-90% от нашите косми.

Катаген е преходният период , през който растежът спира и коренът на косъма започва да се свива. Тази фаза продължава от 2 до 3 седмици и засяга около 1 до 3% от космите.

Телоген пък е последната фаза, в която космите не функционират и нормално отпадат от 50 до 100 косъма на ден. Тя продължава около 3 месеца и обичайно са засегнати около 5-10% от всички косми. Това е фазата, в която се проявява и забелязваме, че имаме косопад.

И все пак, кои са най-честите причини за есенния косопад?

По-силното слънце през лятото: При проведено в Швеция 6 годишно проучване (1) на 623 здрави жени (без клинична изява на косопад или ползващи медикаменти предизвикващи косопад), относно това дали има сезонни промени в растежа и степента на косопад на косата са дали ценни данни. Анализът на трихограмите на жените, демонстрирал годишна периодичност на растежа и отпадането на косата, изявяваща се с максимално висок процент на космите във фазата телоген през лятото и най-малка степен зимата. През месец юли най-голям процент (около15%) космените фоликули изпадали във фазата телоген, която като фаза продължавайки средно 90 дни се проявава края й с косопад (най-изявено през месец октомври). Най-вероятната причина за това е еволюционна: тялото ни задържа повече коса през лятото, за да може да протектира кожата на главите от UV-лъчите. Но с края на фазата повечето косми във фаза телоген отпадат.

Подлагането на диетични режими през лятото: Обичайно през лятото се следват диетични режими, за да имаме по-добър външен вид на плажа. Без значение на какъв принцип е диетата в основата й е приемането на по-малък обем (като количество и оттам и като калории) и монотонност (по-малка вариативност на използваните храни) и много често храни, които нямат нужната плътност от фитонутриенти. Това води до неосигуряване на физиологично необходимите дневни количества витамини, минерали и микроелементи участващи в растежа и развитието на косата. Като вторите по-бързина на метаболизма в тялото ни (първи са на костния мозък) клетките на косата бързо реагират на дефицити на нутриенти. Това се проявява с видими недостатъци на косата (липса на блясък, дебелина, здравина и косопад).

Прием на контрацептиви през летния период: Жените приемащи само през летния период контрацептиви заради естеството на периода (повече неангажиращи сексуални контакти) и при съответната генетична предразположеност забелязват, че това се отразява на косата им. Този факт се отнася най-вече при оралните контрацептиви с висок андрогенен индекс (съдържат в състава си различно по-сила действащи андрогени). Това най-често се дължи на вредното влияние върху космения фоликул на дехидротестостеронът (ДХТ).

Есенният косопад: как да се справим?

За жените, които предпочитат да използват едно, но естествено средство за решение на състоянието есенен косопад най-добрият избор е коренът от коприва.

Той помага при всички изброени по-горе причини (включително есенният косопад) поради многобразието на съставките, които има в състава си.
– Съдържа жизнено необходими за подхранване и подкрепа на растежа на косата витамини (от В-групата) и минерали (желязо и цинк).
– Това зареждане на тялото помага не само за косата. Ето защо много често освен по-здрава и хубава коса, жените чувстват и повишаване на жизнения им тонус и постоянен прилив енергия през целия ден.
– Съдържа вещества, които подобряват кръвообращението на космения фоликул.
– Съставки на корена от коприва действат директно на ензима отговорен за превръщането на андрогенните хормони в негативно въздействащия на космения фоликул хормон ДХТ. Резултатите от изследванията сравняващи я със синтетични аналози (лекарства) показват, че той има същия клиничен ефект, но има и едно съществено предимство и то е липсата на странични ефекти. Така въздействието на ДХТ върху космения фоликул се преустановява и косъмът има нормален растеж и живот.

Ползването й може да бъде както външно така и вътрешно.
Външно се ползва настойката с корен от коприва в оцет, а вътрешно под формата на чай или под формата на капсули с екстракт от нея.
Нейните ефекти освен за премахване на косопада е сгъстяване на косата като тя задравява и удебелява косъма по цялата му дължина и увеличава блясъка му. Тя става по-устойчива и на вредни влияния от сешоар, третиране с препарати, студ и вятър. Така вашият символ на красота ви дават възможност другите да ви се възхитят и завиждат за притежанието й от ваша страна.

корен от коприва

(1) Kunz M, Seifert B, Trüeb RM. Seasonality of hair shedding in healthy women complaining of hair loss. Dermatology. 2009;219(2):105-10.