Тихият убиец в нас и неговите симптоми

Хроничното възпаление е едно от най-често пренебрегваните от нас хората състояние. Заради липсата на остра болка и голямo ограничение във функцията на даден орган или система ние свикваме и заживяваме с него, но хроничните възпалителни заболявания са най-значителната причина за смърт в света. Световната здравна организация (СЗО) определя хроничните заболявания като най-голяма заплаха за човешкото здраве. Преобладаването на заболявания, свързани с хронично възпаление, се очаква да нараства постоянно през следващите години. В световен мащаб 3 от 5 души умират поради хронично възпалително заболяване като инсулт, хронично респираторно заболяване, сърдечни заболявания, рак, затлъстяване и диабет. Много често липсата на поставена диагноза води да пълното пренебрегване на този проблем. Но може да имате симптоми, че има хроничен възпалителен процес в тялото, без вие да ги считате за важни.

Това са едни от най-важните симптоми, че тялото ви има хроничен възпалителен процес:

1. Имате болка, скованост или дискомфорт при движение в дадена става.
Ако сте имали остро възпаление следствие на травма или в семейството ви има по-възрастни роднини със ставни дегенеративни изменения и вие имате симптоми като тях трябва да бъдете сигурни,че в момента в това място протича хроничен процес на възпаление и взимането на мерки е наложително.

2. Имате високo нивo на кръвната глюкоза.
Високото ниво на кръвната глюкоза действа по няколко начина да поддържате хронично възпаление:
– директно увеличава броя на медиаторите на възпалението (цитокини), които циркулират в кръвта;
– води до натрупването на крайни гликирани продукти (advanced glycation end products) – AGEs. AGEs са крайни продукти от гликиращи реакции, при които глюкозната молекула се свързва с протеинова молекула, липидна молекула или нуклеинова киселина. Те са провъзпалителни молекули, които променят структурата и функцията на протеините в екстрацелуларния матрикс, което води до ускоряване на процесите на ранно стареене.

3. Имате високо ниво на пикочна киселина.
Високи нива на пикочна киселина в кръвта и симптоматичното им проявление (болка, подуване, зачервяване и затопляне) чрез определена става се нарича подагра. Но дори поддържане на високи нива на пикочна киселина в кръвта (хиперурикемия) е показателно, че вече протича възпалителен процес. Възпалителният процес в този случай протича предимно в съдовата стена, което симптоматично се проявава само в напредналите стадии от развите на процесa. Увреждането на съдовата стена от пикочната киселина води до нейната ригидност (няма способността да се свива и разширява) и укрепването в този участък с холестерол (атеросклеротична плака), за да ограничи по-нататъшно нарушаване на целостта на съдовта стена.

4. Имате симптоми като метеоризъм, разстройство, констипация и подуване на корема.
Тези симптоми може да са с различна причина (по-често остават неизвестни) и засягане на различен орган от храносмилателната система, но това нарушава толерантния отговор на локалната имунна система (GALT), което е предпоставка за стартиране на по-нататъшен възпалителен отговор. Допълнително т.нар. пропускливи черва „позволяват” на токсините да постъпят в системното кръвообращане, което активира възпалителен процес в други части на тялото.

5. Чувствате умора през цялото време.
Клетките засегнати от хроничен възпалителен процес не могат да произвеждат необходимата на тялото енергия за поддържане на жизненеите функции. В резултат на това по-слабо производство на енергия чувствате умора дори сутрин след събуждане, а следобяд сте изтощени.

6. Имате чувство, че мозъкът ви е в „ мъгла”.
Чувството на мозъчна „мъгла” само по себе си не е медицинско състояние, но е симптом на други състояния. То е вид когнитивна дисфункция свързана с: проблеми с паметта, липса на умствена яснота, лоша концентрация ,слаба способност за фокусиране и задържане на вниманието за по-дълъг период от време. Едната от причините водещи до това състояние е хроничното възпаление като фактор влияещ на химията на мозъка. Промяната в нивата на определни невротрансмитери и по-малко енергия в мозъчните клетки пряко повлияват мозъчните функции.

7. Имате висцерално затлъстяване.
Мастните клетки разположени вътре в коремната кухина се класифицират като ендокринен орган. Те синтезират хормони обединени с името адипокини, които имат голямо значение в регулацията на възпалителните процеси. При дисрегулацията им се развива състоянието метаболитен синдром и се уврежда ендотела на съдовата стена.

Взимането на мерки за овладяване на този процес изисква диагностично изясняване и правилни и постоянни действия от наша страна, което много често бива пренебрегвано заради „по-належащите” болежки.