Корен от коприва помага при най-често срещаните форми на косопад.

Отпадането на косми е всекидневно нормално явление, което се дължи на космения цикъл. За едно денонощие нормално могат да паднат около 100 косъма. Когато отпадат повече от 100 косъма дневно се счита, че това е състоянието косопад. Медицинският термин за косопад е алопеция и се използва, за да се обозначи всеки вид косопад, засягащ която и да е област от главата, крайниците или тялото. В повечето случаи той може да се дължи на често боядисване на косата, използване на сешоар, маша, преса или стилизиращи продукти. Извън тези, причините могат бъдат: хормонални нарушения, хранителни дефицити, инфекциозни (най-често гъбички), генетични, психо-соматични, метаболитни и токсични съединения (като химиотерапия). Корен от коприва помага при най-често срещаните му форми.

Най-честите видове косопад и как помага за тях корен от коприва:

Андрогенна алопеция
При жените андрогенната алопеция се дължи на действието на андрогените (мъжки полови хормони), които нормално се срещат в малки количества. Отговорен за възникване на андрогенната алопеция, както при жените, така и при мъжете е дихидротестостерон (ДХТ*) като наследствеността има съществена и ключова роля като фактор за възникване на състоянието. Ето защо и ниско ниво, може да задейства андрогенния косопад при жените в случаите, в които има генетична предразположеност. При наличие на повишени нива на тестостерон проблемът е по-изявен и има и засилено окосмяване на нетипични места (брадичка, горна устна и т.н.). Високи нива се откриват най-често при синдрома на поликистозните яйчници. При мъжете андрогенната алопеция се дължи на унаследяването на генетичната чувствителност към действието на ДХТ на космените фоликули. Над 90% от косопада при мъжете се дължи на андрогенна алопеция, като процесът започва от ранна младежка възраст. Чувствителните на въдействието на ДХТ космени фоликули започват да се умаляват (миниатюризация), скъсява се живота на всеки косъм като в крайна сметка се спира образуването на коса. Космените фоликули трябва да бъдат изложени на действието му за продължителен период от време, за да завърши процеса на миниатюризация. Първоначално се отдръпва линията на окосмяване и има изтъняване на космите в горната част на главата (т.нар. теме). Тези области на кожата на главата са най-чувствителни към ДХТ. Постепенно косопадът прогресира във видима загуба на коса, която е различно изразена при отделните хора.

Коренът от коприва »»» действа директно на причината отговорна за андрогенната алопеция. Той успешно успява и при двата пола да въздейства на енизмът 5-алфа редуктаза и по този начин намалява концентрацията на ДХТ. Коренът от коприва е сравняван клинично със синтетичните аналози (5-алфа редуктаза инхибитори като финастерид). Резултатите от изследванията показват, че той има същия клиничен ефект, но има и едно съществено предимство и то е липсата на странични ефекти. Така въздействието на ДХТ върху космения фоликул се преустановява и косъмът има нормален растеж и живот.

Телогенен косопад и корен от коприва
Телогенен косопад настъпва тогава, когато е повишен броя на космените фоликули във фаза на почивка (телоген), което неизбежно води до косопад. От 10% до 20% от фоликулите са във фаза на телоген. Телогенният косопад се характеризира с дифузно изтъняване на космите по скалпа. Възможно е някои от областите да са по-силно засегнати, отколкото други участъци. Най-често, космите в горната част на скалпа изтъняват повече, отколкото тези от страничните или задната част. Обикновено няма рязко ограничаване на засегнатия участък, от този, който не е засегнат. Космите, които отпадат имат типичната характеристика и морфология на телогенни косми – могат да бъдат разпознати по твърда, плътна, суха бяла материя в областта на корена на косъма. Хората, страдащи от телогенен косопад никога не губят напълно косата си, но въпреки това тя е забележимо по-тънка. Телогенен косопад се среща по често при жените отколкото мъжете. Най-често при повишено въздействие на остри или хронични стресови за косата фактори (раждане на дете, заради рязката промяна на хормоните, циркаден ритъм, като есенния косопад, голяма и тежка операция, загуба на близък или преживяване на тежък инцидент, лекарства като антидепресанти, хранителни дефицити следствие диета и др.). Голяма част от космите се намират във фазата на растеж (анаген) или фазата на регресия (катаген), което прави около 90% от космите да преминават във фазата на почивка (телоген). Не винаги може да се отдиференцира ясно коя е причината довела до развититето на телоген косопад, поради невъзможността да се обективизира примерно точно кое психо-емоционално състояние е довело до реакция на тялото с отпадане на косата. Интересното е, че косопадът най-често не започва по време на повишен стрес, а 4 до 12 седмици след преминаването му. Често срещан при този вид косопад е косата да отпада на шепи. Най-вероятно стресът води до промяна в биохимията на космения фоликул и преминаване на повече космени фоликули във фаза на телоген. Ако не се открие причината за този вид косопад в лечението, най-често се използва локалното лекарството миноксидил, (което подобрява космения цикъл; повишава броя на фоликлите във фаза анаген и намалява тези във фаза телоген). Другите средства са витамини и минерали.

Корен от коприва помага при телогенен косопад, като подобрява кръвообращението на космения фоликул. Благодарение на богатия минерален и витаминен състав тя доставя важни за космения фоликул вещества. Тя е една от най-богатите на желязо билки, която помага при анемия, която много често се проявява и със косопад. Нейното видимо действие освен премахване на косопада е сгъстяване на косата, като тя заздравява и удебелява косъма по цялата му дължина и увеличава блясъка му.корен от коприва