За какво ни служат пребиотиците (част 1)?

Пребиотиците по дефиниция са субстрат, който се използва селективно от гостоприемни микроорганизми, осигуряващи полза за здравето. Накратко те насърчават растежа на полезните за нас бактерии.
Разкриването на цялата роля, която имат за тялото ни полезните за нас бактерии все още е в процес. Тепърва ще анализираме й точно защо имаме определен микробиом (видовете и съотношението на бактериите, които живеят в тялото ни) и с какво той ни помага за поддържане на доброто здраве на конкретния индивид. Досегашните ни знания показват, че сме в отношения на симбиоза (взаимоизгода) с него, като той оказва положително влияние на много процеси в тъкани, органи и цели системи (като дебелото черво). Има множество селектирани щамове от главните семейства бактерии с определени преки ползи за нашето здраве. Приемането им в момента следва следните принципи: да са антагонисти на патогенни бактерии или да служат за увеличаване (заради малкия брой на определено семейство) или променящо (заради подсилване на видовете щамове от дадено семейство бактерии). Всичко това много често е неуспешно заради един единствен факт, че не им осигуряваме храна за съществуването и развитието им. Защото храната за нас не е храна за нашите бактерии. Те използват като храна само определени съставки от нея, които ние не можем да метаболизираме. На пръв поглед е странно защо те не използват нашата храна. Но разбирайки за какво служат на нашите клетки техните крайни продукти от метаболизма им установяваме, че природата пак не е оставила без предназначение дадени вещества. Крайните продукти от метаболизма на полезните бактерии (каквито са късо верижните мастни киселини) са хранителни единици за други ( за чревните епителни клетки). За това за техния метаболизъм са нужни точно определени съставки от храната за да я метаболизират до важни за клетките в тялото ни метаболити. Оттам и цялата група от съставки , които служат за храна на нашите бактерии са обединени с името пребиотици.

Понастоящем, за да бъдат определени, че имат пребиотичен ефект дадени фибри е необходимо да отговарят на следнитие 3 критерия:

1. Устойчивост на фибрите към разграждане от ензимите на бозайници или хидролиза;
2. Ферментация (разграждане и метаболизиране) на фибрите само от полезните за нас бактерии.
3. Селективно стимулиране на растежа и / или активността на полезните местни микроорганизми.

Също така е необходимо съставката да е безопасна за здравето и да има добри вкусови качества, ако е възможно. Стабилност при нагряване, сушене и съхранение на стайна температура са желани пребиотични свойства. Дневните дози са от 5 до 8g / ден за да може пребиотиците да оказват осезаем ефект.Има нарастващ брой клинични изследвания, които показват ролята им в множество процеси в тялото. Също така има много доказателства за полезната им роля при определени състояния.

По-долу са изброени състоянията, за които вече има убедителни доказателства за положителната им роля:

1. За подобряване на състоянието констипация (подкрепа на перисталтиката):
Пребиотиците оказват своето действие върху перисталтиката по директен и индиректен начин. Директното действие е, чрез свойството им на разтворимост. Пребиотиците се смята, че имат по-висока разтворимост от много други видове фибри, което означава, че абсорбират вода по-лесно от другите въглехидрати и оттам това помага за формирането на изпражненията (което улеснява преминаването им). Когато се желират, пребиоците имат структура, подобна на мазнините, което също спомага за смазване на храносмилателната система и намалява риска от механично дразнене на лигавицата на тънките и дебело черво. Индиректно пребиотиците помагат да се увеличат полезните бактерии в дебелото черво. Произведените от тях метаболити (като битурат) въздействат пряко на моторната функция на червата.

2. Увеличаване усвояването на минерали:
Събрани са данни от клинични изследвания (проведени на животни и хора) във връзка с функцията на пребиотиците да увеличават абсорбцията на минералите в храносмилателната система. В най-голяма степен се смята, че те влияят на усвояването на минералите калций, магнезий и желязо. Това ги прави много важни за запазване на костите здрави и превентира от бъдещи фрактури и развитие на остеопороза. Установените механизми, чрез които пребиотиците имат този ефект са:

Подкрепа развитието на полезната чревна флора , която чрез произведените от нея метаболити (късо верижни мастни киселини , като бутират, пропионат и ацетат) имат следните положителни действия: подкисляване на чревния лумен, увеличават броя и големината на ентероцитите (клетките, които изграждат лигавицата на тънките черва) и колоноцитите (клетките, които изграждат лигавицата на дебелото черво), което увеличава абсорбционната им повърхност, повишават разтворимостта на минералите в червата като ги освобождават от свързаността им с фитиновата киселина. Също така се повишава експресията на калций-свързващи протеини главно в дебелото черво, експресията на костно-зависими цитокини, потиска се костната резорбция, има повишена бионаличност на фитоестрогени и чрез стимулиране на чревната флора се повишава поемането на минерали от ентероцитите.

3. Подкрепа на чревната бариера (намаляване на синдромът на пропускливите черва):
Чревната бариера се състои от биофилм (микробиом), мукозен слой и чревен епител. Заедно с други клетки (лигавични дендритни клетки, клетките на Панет, макрофаги и неутрофили) чревната бариера е част от вродения имунен отговор. Пребиотиците се смята, че подобряват чревната бариера чрез стимулиране на растежа на полезните за нас бактерии, които участват в регулирането на епителните защитни механизми. Чревната флора възстановява чревната епителна цялост чрез укрепване на стегнатите връзки между чревните епителни клетки и чрез увеличаване на производството на чревен мукус. Филма от чревен мукус предотвратява прикрепването и преминаването на бактериите през епителната бариера. Здравият чревен епител ни предпазва от инвазия на причиняващи заболявания микроорганизми ( бактерии, гъбички, дрожди, плесени , паразити и др.). Главен фактор за развитието на синдромът на пропускливите черва е нарушената и дефектна чревна бариера. Това води до: влошаване на непоносимостта към храни заради преминаване на частици от тях несмлени и активиране на локалната имунна система разположена в червата (GALT), нарушаване абсорбцията на смилаеми хранителни компоненти и други като витамини и минерали, засилено развитие и колонизация от несъществуващи нормално в червата микроорганизми в резултат от намаление на собствената флора и силата на имунна защита на чревната лигавица.

Inulin/FOS е хранителна добавка от групата на пребиотиците. Предназначена е да съдейства за нормализиране на нарушена чревна флора. Подпомага процесите на усвояване на минералите от тънките черва, което намалява риска от развитие на дефицити. Приемът осигурява й чувство за ситост, което я прави подходяща хранителна добавка за тези, които искат да намалят телесното си тегло.