Л-глицин

Л-глицинът за красота и здраве.

Глицинът е най-малката и с проста химическа структура аминокиселина. През 2004 г. следи от нея бяха открити в космическа проба от опашката на комета – първият случай, в който се намират следи от живот извън рамките на Земята. Тя е неесенциялна, което означава, че може да се синтезира в човешкото тяло, като източници са аминокиселините серин и треонин. Синтезирането на глицин се осъществява чрез ензимни реакции, като кофактор е пиридоксал-5-фосфат. Тя е втората най-често срещана аминокиселина в протеина на храната след аминокиселината л-глутамин. Най-богатият източник на глицин е желатиновият протеин и всички източници на желатин – хрущяли, кожа и други меки тъкани. Концентрацията на глицин в желатина достига до 11 грама за 100 грама. С високо съдържание на глицин са свинското, и телешкото месо, както и морските източници на протеин. Сред растителните източници най-богати са спанак, мокреш и хрян, но и другите храни имат от нея в състава си.

За какво ползва л-глицин тялото ни?

Изграждане на съединителната тъкан
Тя е ключова структурна единица на протеините колаген и еластин в съединителната тъкан. Глицинът заедно с аминокиселините пролин, хидроксипролин и хидроксилизин са в най-голяма количество в съединителната тъкан.

Участва в централната нервна система
Л-глицинът изпълнява роля на потискаш невротрансмитер в централната нервна система. Той е естествен антагонист на възбуждащите невротрансмитери глутамат и NMDA (N-метил-D-аспартат). Заедно с ГАМК (гама-аминомаслената киселина) и таурин стимулират синтеза на друг задръжен невротрансмитер, серотонин. Това има успокояващ ефект върху нервната система, като се повлияят добре продължителността и дълбочината на сънят и паметовите способности. Така се увеличава правилното и добро възстановяване на тялото по време на сън. Ползва се като средство против безсъние, като приемът му не предизвиква пристрастяване поради това, че е вещество естествено срещано в тялото ни. Глицинът елиминира високите количества калий и хлор от нервната система, като елиминира възможността те да бъдат използвани за свръхстимулация.

Подкрепя хормоналната система
Има изследвания, които показват, че при прием на л-глицин се понижават нивата на кортизол в кръвта. Открито е, че стимулира синтеза на глюкагон и подобрява използването на глюкозата за енергия.

За някои функции на черния дроб
Глицинът участва в активирането на гликогена в черния дроб и доставя креатин, без който енергийната обмяна в организма е практически невъзможна. Прекурсор е на важния антиоксидант в нашето тяло глутатион.

Засилва функцията на имунната система
Той играе изключително важна роля в производството на имуноглобулини и антитела и по този начин подпомага правилното функциониране на имунната система и участва в изграждането на хема на хемоглобинa (приема се допълнително като хранителна добавка при някои наследствени анемии).