Магнезиев бисглицинат

Хелатиране на минерали

Металните йони често са катализатори за много химични реакции и могат да взаимодействат с други съставки като витамини или кислород в продукти като храна или хранителни добавки. Растенията преодоляват проблемите с реактивността на минералите, като използват метода за създаване на минерални комплекси, известен като хелатиране. Още през 60-те години на ХХ век учените разработиха концепцията за хелатиране  на метален йон, преди да хранят с минерали или микроелементи  животните. Хелатирането е естествен процес, който възниква по време на храносмилането, за да бъде улеснено транспортирането на минералите в стените на червата, така че като резултат да бъдат използвани от целия организъм. Аминокиселините не са единствените „хелатори”, но те са най-добри за минералите.  Природно срещащите се аминокиселини се използват като свързващ елемент, който дава както повишена бионаличност, така и пълна използваемост веднъж доставени в тялото.  Аминокиселините като хелатиращи агенти имат дълга история в минералните добавки.  Аминокиселинните хелати всъщност имитират естествената форма на минерали от растения или животински източници и са по-близо до „естествената форма“ на минералите, отколкото неорганичните минерални соли. Така хелирането  е безопасен и естествен начин за транспортиране и абсорбиране на необходимите минерални йони в живите организми.

Предимства на магнезиевия бисглицинат

Бисглицинатите са неутрални комплекси защото положителният електрически заряд на металния йон се неутрализира от двата отрицателни заряда на глицинът. Този неутрален комплекс се движи свободно през клетките, без да следва осмотичните градиенти, които металните йони обикновено трябва да следват като йони. Като неутрални комплекси тези минерални йони също не нарушават минералния и йонния баланс в клетките. Неутрализираните метали също са по-малко активни от свободните метални йони. Металните йони винаги имат 6 свързващи сайта. В магнезиевия бисглицинат само 4 от 6-те свързващи места са блокирани от глицин и още две места са свободни за водни молекули или ензими, за да се прикрепят към комплекса. Тези две свободни места за свързване са една от причините, поради които магнезиевият бисглицинат е лесно разтворим във вода и че магнезиевият комплекс може отново да бъде унищожен от ензими, които се прикрепват към свободното място за свързване. Бисглициновите соли са стабилни продукти в суха форма и също така повишават стабилността на праховите смеси. Стабилността на хелатните продукти се демонстрира чрез липсата на взаимодействие между металните аминокиселинни хелати и някои от компонентите на сместа с други съставки, включително витамини. Магнезиевият бисглицинат вече е в хелатирано състояние и може да се абсорбира директно от чревните клетки. Не е необходим допълнителен протеин или хелат за абсорбиране на магнезиев бисглицинат. Глицин-магнезиевите връзки в магнезиевия бисглицинат са достатъчно силни, за да преминат през стомаха и киселинната част на тънките черва (дуоденума), непокътнати и все още да защитават метала от тези нежелани реакции.

Магнезиевия  бисглицинат предлага редица предимства при прилагането на магнезий за хората над други неорганични или органични метални соли, включително:

1) оптимална чревна абсорбция на минерала
2) по-малко конкуренция с други минерали като например калций
3) защитени са от свързване и утаяване от съдържащите се в храната фосфати, фитати, танини и други
4) по-малко конкуренция от метали, които  използват  същото транспортно място в тънките черва
5) избягване на потиснато усвояване поради някои йонни елементи, които не са пропорционални на другите, също необходими за хранене
6) намаляване на дразненето на лигавицата  и токсичност
7) по-добрият избор за хора, които са чувствителни към развитие на осмотична диария Всички други неорганични магнезиеви форми доставят йонизиран магнезий в червата. В хелирано  състояние магнезиевият йон е неутрален и не добавя осмотично налягане като другите йони към статуса на чревния електролит. Твърде много йони в червата биха увеличили осмотичното налягане, което би довело до повишен поток от вода в червата, за да се разреждат тези йони и да се понижи концентрацията им, което води  до развитие на диария или меки изпражнения.

CelimaxMg e предназначен да доставя адекватно количество магнезий при повишени нужди следствие на:  стрес, активно спортуващи и дефицит.

Ефективност на магнезиев бисглицинат

Доказано е, че дори малки дози магнезий са ефективни, ако се дават в силно бионаличната форма  магнезиев бисглицинат. 500 mg магнезиев бисглицинат (= 80 mg магнезий), прилаган два пъти дневно, е способен да намали адхезията на тромбоцитите и повишава времето на кръвосъсирване на тромбина дори по-добре от омега-3 мастни киселини . Важно е да знаете, че плазмените нива на магнезий не се увеличават, но уринната екскреция на магнезий се увеличава, показвайки, че магнезият наистина се абсорбира, достига до кръвния поток и се екскретира. Също така съдържанието на калий в еритроцитите се увеличава, демонстрирайки калий-съхраняващия ефект на магнезий. Магнезиевият бисглицинат има отличен профил на безопасност, така че да може да се използва и при деца и бременни жени. Магнезиевият бисглицинат е показал ефективност при лечението на крампи на краката по време на бременност. Комбинацията от магнезиий и глицин помага и за симптоми от нервната система (тревожност, безпокойство, нервност, нарушения на сънят), чрез пряко въздействие върху хипоталамусът (главният орган в тялото отговаряш за това как да се възприемат външни или вътрешни стресори) , като намалява стресът в тялото и оттам усешането за тревожност и безпокойство. Глицинът намалява чрез задръжните си функции в централната нервна система възбуденото й състояние.

Магнезиев бисглицинат