Инулин

Инулинът е фруктоолигозахарид, който се причислява към несмилаемите фибри. Той присъства в корените на растенията като средство за съхранение на енергия и регулиране на вътрешната температура на растението. Той има осмотично активни свойства (полза за растенията, тъй като това им помага да устоят на студените температури и да оцелеят), високо молекулно тегло, способност да абсорбира голямо количество течност и естествена устойчивост на ензимите, произвеждани от хората. Действа като неразтворимо влакно, тъй като не може да бъде разграден и абсорбиран, след като попадне в човешкия храносмилателен тракт. Това му свойство допринася до голяма степен за много ползи за човешкото здраве.

За какво се използва инулинът:

Помага при констипация

Разтворимостта на инулин се смята за по-висока от много други видове влакна, което означава, че абсорбира вода по-лесно от другите въглехидрати и помага за формирането на изпражненията, което улеснява преминаването им. Когато се желира, инулинът има структура, подобна на липидите (мазнините), което също спомага за смазване на храносмилателната система и намалява риска от развитие на хемороиди. За констипацията помага не само чрез увеличаване на обема на изпражнеията и водното им съдържание, а и чрез подобряване стомашно-чревните функции на червата и бързото му ферментиране в дебелото черво, за да се увеличат здравите бактерии.

За здравето на червата

Процесът на естествено ферментиране на инулина в дебелото черво се използва, като храна от здравата чревна микрофлора (бактериални организми, най-вече от семейството на  бифидобактериите). Инулинът действа върху лигавиците на тънките и дебелото черво, променя профила на присъстващите организми и модулира функциите на ендокринната и имунната система разположена в червата (GALT). Стимулирайки растежът на „добрите” бактерии това води до положителни промени в състава на чревната микрофлора. Намалява  броя на живеещите в тялото вредни бактерии и гъбички и намалява възпалението предизвикано от тях.

Инулинът и минералната абсорбция

Няколко изследователи са показали, че плъхове, хранени с олигофруктоза и / или инулин, абсорбират повече калций и магнезий от контролните плъхове, въпреки увеличаването на общата фекална маса (Delzenne et al 1995, Ohta et al., 1994). Редовната употреба на инулин или олигофруктоза намалява или предотвратява загубата на  костна плътност, калций и фосфор от костите на гастректомирани плъхове (Ohta et al., 1998) и загубата на костна минерална плътност от овариектомизирани плъхове (Taguchi et al., 1994). Механизми за това как инулин медиира този ефект включват подкисляване на чревния лумен с късо-верижни мастни киселини (служат и за подкрепа растежа и увеличаване на броя  на чревните клетки), повишаващи разтворимостта на минералите в червата, увеличаване на абсорбционната повърхност на ентероцитите (увеличава броя и големината), повишена експресия на калций-свързващи протеини главно в дебелото черво, експресия на костно-зависими цитокини, потискане на костната резорбция, повишена бионаличност на фитоестрогени и чрез стимулиране на чревната флора се повишава  поемането на минерали от ентероцитите. (служат за подкрепа растежът и увеличаване на броят  на чревните клетки)

Помага за намаляване на апетита

Диетолозите препоръчват на хората, които искат да отслабнат, да консумират повече фибри, за да да имат по-малко флуктуации на кръвната захар. Когато се комбинира с вода, инулинът набъбва и образува гел-подобно вещество, което се разширява в храносмилателния тракт. Това разширение на стомаха води до чувството на ситост, което помога за намаляване на апетита. Обемът на приетия инулин помага да се загуби телесно тегло защото забавя процеса на изпразване на храната от стомаха, което намалява  хормоните предизвикващи чувството на глад.
Резултатът е, че хората са сити за по-дълго време, след като са се хранили и имат  по-малко гладни пристъпи. Изследване, проведено от Департамента по човешко здраве и хранителни науки в университета в Гуелф в Канада, потвърждава това. В продължение на осем дни инулинът е добавен към закуската с кисело мляко в млади, здрави жени в рандомизирано, контролирано проучване. Изследователите стигат до извода, че добавянето на 6 грама инулин към търговско наличното кисело мляко засяга чувството за апетит, но не и усещането за приета енергия след многократна консумация. Тези резултати предполагат, че инулинът може да бъде подходяща съставка за увеличаване на консумацията на диетични влакна, с потенциал за въздействие върху апетита.

Диабет тип II и гликемичен контрол

Има много теории, които показват връзката между прием на фибри и диабет тип II. Например, редовното консумиране на препоръчителното количество фибри има потенциала да намали абсорбцията на глюкозата и оттам да намали инсулиновия отговор, което предотвратява увеличаването на теглото. Увеличава усвояването  на полезните хранителни вещества и антиоксиданти в хранителния режим , всички от които могат да помогнат за предотвратяване на диабет. Една хипотеза е, че производството на SCFA влияе върху постпрандиалния глюкозен отговор чрез намаляване на конкуренцията на мазнините за усвояването им с глюкозата. Многобройните изследвания поддържат силна обратна връзка между консумацията на диетични фибри и развитието на диабет тип II. Кохортни изследвания са следвали 75 000 души в продължение на 14 години. Хората, които са яли повече от 15 g фибри на ден, са имали значително по-нисък риск от диабет. Хората, които ядат високи количества неразтворими фибри (повече от 17 g дневно) или зърнени влакна (повече от 8 g дневно), са имали по-малък риск от диабет тип II, отколкото хората с по-нисък прием, докато приемът на разтворими фибри не е бил свързан с диабет.

Като съставка в храната

Олигозахаридите се използват в производството на храни и при домашно готвене, за да подобрят вкуса, консистенцията, нивото на влага и ползите за здравето. Докато инулинът има много мек вкус, който го прави гъвкав за използване в рецепти, някои хора смятат, че вкусът му е сладък.  В сравнение със захарта (захарозата), се смята, че е около 10 пъти по-малко сладък. Цикорията е най-често срещаният и концентриран източник на инулин, има химически сходства със захарното цвекло, което често се използва за добиване на захар. Същият метод се използва за извличане на инулин, въпреки че вкусът му не е толкова силен, колкото захарното цвекло. Едно от предимствата на неговите химични свойства е, че инулинът може да се използва в рецепти за заместване на захарта, мазнини и брашно. Помага ви да правите по-здравословни, по-нискокалорични версии на любимите си ястия или закуски. Той работи подобно на зърнените брашна , като  абсорбира вода , да сгъстява консистенцията. Той също така е разтворим в гореща вода, което означава, че докато го затоплите, той ще абсорбира течност и може да се използва в чайове, напитки или печени продукти.