Екстракт от черен пипер

  Пипер, една от най-старите известни подправки от Азия. Индия е най-големия производител на пипер в света.Смята се,че е важна лечебна подправка в Аюрведа. За пръв път се появява в индийската санскритска литература преди 3000 години. Черният пипер е затопляща подправка и допринася за вкуса. Първият западен човек, за когото е известно, че е срещнал черния пипер, е Александър Велики, когато марширува към региона на Пенджаб в Северна Индия през 326 г. пр. Хр. Тази подправка в крайна сметка се изнася за персийците, които трудно произнасят индийското име за него. Промяна на името се прави при крал Дариус, който издал кралски указ, за да може всеки да започне да го нарича “пипари”.

Традиционни приложения на черния пипер:

  1. Подобрява усвояването на хранителните вешества и активни съставки (билки):

Важна част  от 5000-годишната практика на Аюрведа е нейната загриженост за правилното функциониране на храносмилателния тракт, по-специално за усвояването и метаболизирането на хранителните вещества. Почти две трети от всички традиционни аюрведически формули съдържат специална смес  от съставки(вкл. черен пипер), която подобрява усвояването на останалите активни вещества.

  1. Засилва циркулацията на кръвта и разширява кръвоносните съдове:

Подобрява насищането с  кислород на кръвта чрез повишена циркулация и съдоразширяване на белодробните кръвоносни съдове. С подобрена циркулация и оксигенация органите  функционират по-ефективно.

Клинични проучвания за приложение на пиперин

Екстрактът от сушени плодове на черен пипер  най-често е стандартизиран за 95% пиперин. Пиперин се получава от плодове на черен пипер, които се отглеждат във влажните и богати на хранителни вещества почвени райони  на Индия. Деликатните горски плодове се събират непосредствено преди узряване и след това се изсушават на слънце, за да се осигури оптимална зрялост и качество.

Съществуват различни причини, дискутирани в научната литература за неблагоприятния хранителен статус на дадена популация, но фокусът по същество се свежда до един единствен проблем – биологична бионаличност* с хранителни вещества. Най-големи фактори, които намаляват бионаличността на хранителните вещества, са тези, които намаляват абсорбционния капацитет на червата. Дори днес съществува нарастващ консенсус сред диетолозите, че пречката за по-добро хранене ясно се крие в ефективното доставяне на хранителни вещества в организма. Пиперинът се използва като подобрител на бионаличността и естествен термонутриент**. Той задейства механизмите, които водят до храносмилането и последващата гастроинтестинална абсорбция. Пиперин, подобрява естествената термогенна активност на тялото – оттук терминът термонутриент. Това от своя страна води до повишени метаболитни процеси, които създават “търсене на” доставка на широк кръг от хранителни вещества, които допринасят за метаболизма, т.е. витамини, минерали, билки, аминокиселини и т.н. Екстрактът от черен пипер съдържаш висок процент пиперин, значително подобрява бионаличността на различните хранителни добавки чрез повишаване на абсорбцията им.

Това забележително повишаване на усвояването на  хранителните вещества чрез пиперин е била приписана на три неспецифични    механизма:
А. Повишава кръвоснабдяването на стомашно-чревния тракт
Б. Увеличава емулгиращото  съдържание на червата
В. Повишава активния транспорт на хранителни вещества

Свойствата на пиперин са били измерени в няколко клинични проучвания със здрави доброволци. Тези изследвания са измервали усвояването на три различни категории продукти. Всички проучвания са използвали пиперин в количество от 5 mg на доза.

Категориите, оценени с и без пиперин са:
а. Мастно разтворим витамин (бета-каротин),
б. Водноразтворим  витамин (витаминВ6)
в. Минерали (селен,под формата на селенометионин, магнезий, желязо, калций).
Гастроинтестиналната абсорбция на всички проучвани хранителни вещества, измерена чрез количествата, присъстващи в кръвта, се увеличава драстично, когато се прилага с пиперин в сравнение с контролната група, която получава само хранителната съставка.

*Бионаличността е термин, използван, за да опише начина, по който химическите вещесва се абсорбират       от хората и други животни. Бионаличността е измерване на степента на терапевтично активно вещество, което достига системното кръвообращение и е налично на мястото на действие. Той също така се нарича мярка за количеството на веществото, което действително се абсорбира от дадена доза.

**Метаболитният процес, който генерира енергия на клетъчно ниво в човешкото тяло, се нарича термогенеза. Пиперин, подобрява естествената термогенна активност на тялото – оттук терминът термонутриент. Това подобрение може да бъде обяснено като средство за увеличаване на топлинната енергия, достатъчна за “усилване” на механизма, свързан с термогенезата. Въпреки че термогенезата е идентифицирана като ключов фактор в управлението на теглото, тя също така е идентифицирана като играеща важна роля при използването на ежедневните храни и хранителни вещества, които консумира човешкото тяло.