Глухарче

Коренът от глухарче е едно от най-често използваните лечебни растения поради разнообразните му въздействия и липса на странични ефекти. При целулит то е незаменимо поради  това, че няма друго толкова комплексно въздействащо растение върху повечето засегнати от това състояние  процеси.

Чернодробна детоксификация и целулит

Kолкото повече и по-дълго циркулират естрогените (и неговите метаболити) в тялото на жената, толкова по-голяма е вероятността да се развие целулит. Затова периодите на най-големи хормонални колебания (пубертет, бременност, менопауза) са най-опасни за развитие на целулит. Коренът от глухарче има клинично доказано детоксификационно действие. Благодарение на неговото положително въздействие върху чернодробните  ензими отговорни за неутрализирането (метаболизирането) на естрогените се  спира  по-нататъшното развитие на целулит. Това действие се отразява  положително и на симптомите при предменструалния синдром (подуване на гърди, задръжка на течности, нервност, повишен апетит).

Храносмилателно и лаксативо действие

Чрез горчивите активни съставки в корена от глухарче се стимулира отделянето на  храносмилателни ензими и жлъчни соли от черния дроб, което подкрепя протичането на добър храносмилателен процес. Чрез  стимулиращото перисталтиката действие се подобрява честотата и структурата на изхожданията, което директно намалява токсичния товар в тялото и се възстановява нормалната   венозна циркулация в долната част на тялото, което намалява и  отока в тези зони.