Как Ацетил Л-карнитина се вписва в процеса на отслабване?

Ацетил-L-карнитин  може да бъде нужното допълнение към вашия арсенал от мерки за отслабване по ред причини. Той  е изключително известен благодарение  на свойствата си за подкрепа на мозъчната дейност. Приемът на aцетил L-карнитин подобрява мозъчните функции при процесите на поддържане на концентрация, усвояване и запаметяване на нова информация. Освен това може да ви помогне да отслабнете, без да се притеснявате дали ще имате странични ефекти от приема му. 

 За да разберете как точно той ви действа, за да отслабнете , е добре да забравите нещо неправилно предписвано на него като действия, а именно, че е фет бърнер.

Ацетил Л-карнитин не е фет бърнер!

Как точно тогава помага Ацетил Л-карнитин в процеса на отслабване?

Той е молекула, която отговаря да бъдат вкарани  буквално в митохондриите (електроцентралите на клетките)  дълговерижните мастни киселини. Затова накратко този  процес, осъществяван от определени ензими и ацетил л-карнитин, се нарича  „карнитинова совалка“. По друг начин казано той ви е необходим за метаболизиране на мазнините или известен ви още чрез  популярното му име „горене“ на мазнини. Ако имате ниско съдържание на карнитин в клетките, мазнините не могат да влязат във вашите митохондрии и няма да можете да ги изгорите (метаболизирате) и използвате за гориво. Така желаното изчистване на подкожните мазнини няма да се осъществи и няма да може да отслабнете.  Затова адекватните количества от него в клетките позволяват да има процес на използване на мазнините (приети или складирани) и оттам до тяхното намаление.

Ацетил Л-карнитин на практика пренася мазнините за по-нататъшното им „горене“

При подходящи метаболитни условия (като ниски нива на инсулин, кръвна захар и  енергиен дефицит) тялото  започва да използва предимно мазнините за енергия. В този момент използвате мазнините приети малко по-рано с храната  или резервните си мазнини (подкожните мазнини). Този процес води до тяхното „горене“, за да бъде синтезиран аденозин трифосфат (АТФ), който е основната молекула осигуряваща  енергия в тялото. Така вие получавате освен отслабващия ефект  и енергийно зареждане на клетките.

Най-силно процесът на „горене“ на мазнини се наблюдава при трениращи, тъй като чрез физическата активност тялото по-бързо включва този процес. Изследвания при приемащи ацетил л-карнитин и трениращи интензивно показват, че ползването му преди тренировка увеличава издържливостта , намалява мускулната треска (следствие на високи нива на лактат) и повишава кислородната консумация.  При нетрениращи ацетил л-карнитин също е ефективен, но при тях трябва да е в съчетание с модел на хранене, който да успее да накара метаболитно тялото да използва мазнините за енергия. Така чрез ацетил л-карнитин се увеличава количеството транспортирани и метаболизирани мазнини. При приема му следствие на по-доброто използване на мазнините за енергия се наблюдава също и намаляване на чувството за глад. Така че ако следвате модел на хранене, чрез ацетил л-карнитин ще си гарантирате използването от тялото на повече мазнини за енергия  и отслабване следствие на намаление на количеството на складираните. И енергийно няма да усещате спадове, които да ви карат да ползвате храна за възстановяването й.

Кога и колко се  приема Ацетил Л-карнитин?

  1. При трениращи се препоръчва използването му преди тренировка от  500 до 1500mg  в зависимост от телесните килограми, процента мазнини в тялото и мускулната маса.
  2.  При нетрениращи се приема  в моментите от деня, когато дълъг период (повече от 8 часа) преди това нямате хранения (както е сутрин веднага след събуждане) и отново приемате от 500 до 1500mg.