Истинско еньовче

Истинското еньовче (Galium verum L.), наричано още драгайка, жълт еньовец или същинско еньовче е разпространено в цялата страна докъм 1000м надморска височина. То има златисто-жълти цветове, които ухаят силно на мед. Билката се събира цъфтяща за предпочитане юни-юли.
Най-търсено и емблематично за Еньовден е еньовчето. То се смята за цвете на здравето и дълголетието. Сплетено заедно с други билки, събрани на Еньовден, се нарича “еньовска китка”. Диоскоридес, гръцки лекар от 1-ви век, я предписвал за умора. Древните гръцки овчари правели сита от нейните стъбла за прецеждане на млякото, в някои райони на Швеция, млекопроизводителите и днес все още използват тези сита. Жълтите й цветове били използвани за подквасване на мляко и за оцветяване на сирена.

Приложенияна истинското еньовче според традиционната (народна)  медицина

Във Франция,  еньовчето има дългогодишна слава на ценна билка, използвана за лечение на епилепсия, истерия и намаляване на нервно напрежение. Чаят от еньовче се използва за пречистване от токсини на бъбреци, черен дроб, панкреас и слезка. Страдащите от нарушен лимфен дренаж на  лимфната система трябва всеки ден да пият този чай. Приложен външно чаят, действа много бързо при всякакви кожни заболявания, рани, фурункули и черни комедони. Помага и срещу гуша, ако всеки ден с него се правят гаргари  продължително.

Клинични проучвания за приложение на истинското еньовче

Антистрес

Подкрепя оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези, като намалява реакцията на стресови стимули. Клетките на хипоталамуса са невроендокринни и притежават едновременно свойства както на нервната клетка (дразнимост, възбудимост и провеждане на възбуждането), така и на ендокринната клетка (производство и отделяне на хормони). Осъществявайки двустранни връзки със соматични, вегетативни и ендокринни структури, той играе ролята на висш интегративен орган за психо-сомато-вегетативните и ендокринните функции на организма. Той отговаря за реакциите с отговор на стресови стимули  от трите системи: вегетативна нервна система ( симпатиков и парасимпатиков дял), ендокринна ( чрез тясната му връзка с хипофизната жлеза) и лимбична система ( емоционален мозък). Клинично проучване показват, че екстракт от истинско еньовче подпомага и  протектира  хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос, като  повишава   прагът на отговор на стрес (стресори от околната среда или вътрешни). Това се осъществява  посредством пряко подпомагане функцията  на хипоталамусът. Това води до по-малко   отделяне на всички хормони участващи в отговор на стрес стимул: релизинг хормоните от хипоталамусът, адренокортикотропен хормон от хипофизата и кортизол, норадреналин и адреналин от надбъбречната жлеза. Това пряко води да намаляване на усещането  за тревожност, нервност и безпокойство.

Подпомага функцията на щитовидната жлеза

Протектира щитовидната жлеза подложена на стресови фактори. Чрез нормалното функциониране на системите включени в отговор на  стрес се намалява и напрежението върху работата на щитовидната жлеза. Клиничното проучване е доказало, че при прием на истинско еньовче клетките на щитовидната жлеза (фоликули) нямат  характерните патоморфологични промени, както когато са подложени на стресови фактори.