Целина

celeryЦелината (Apium graveolens, Celery) представлява двугодишно, тревисто растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни (Apiaceae). Позната е и под названието кервиз. Думата „целина“, изхождайки от установения й гръцки произход, означава „магданоз“. Тя е описана от Карл Линей в „Volume One of his Species Plantarum“, през 1753 година. Дивата й форма е известна като „див керевиз“. В миналото целината се е отглеждала като зеленчук за предстоящите зимен и началото на пролетния сезон. Среща се в цяла Европа, като по-ограничено е разпространението й в северните части на континента. Използват се коренът, плодът, листата и по-рядко семената. Смята се за едно от най-алкализиращите растения.

Приложение според традиционната (народна)  медицина

Целината е използвана в традиционната медицина за лечение на спазми и стомашни проблеми, като диуретик, слабително и седативно средство. В българската традиционна медицина плодът й се ползвал за „топене” на шипове и при подагра. Употребявали са я, като сърдечен тоник за понижаване на кръвното налягане в африканската традиционна медицина в Тринидад и Тобаго. Широко се прилага при ставни проблеми и за намаляване симптоимите на подагра. Семето от целина е добре известно като стимулант на либидото в традиционната медицинска система. Също така увеличава секрецията на майчиното мляко.

Клинични проучвания за приложение на екстракт от целина

Противовъзпалителна активност и ставни състояния

Противовъзпалителната активност на целината се дължи на инхибиторната активност на неговите активни съставки (апиин) срещу индуцируемата азотен оксид синтетаза (iNOS) и оттам по малко производство на азотен оксид (NO). Намалява и ензима 5-липоксигеназа и по този начин намалява  синтезираните от него левкотриени (повишени са при всички хронично  протичащи възпалителни състояния). Най-традиционната индикация за тези растителни екстракти се използва за възпаление и болка, свързана с навяхвания, натъртвания, рани, спастични колики и ревматичен артрит (21). A.H. Atta, A.Alkofahi, съобщават за противовъзпалителния ефект на целината чрез  два опита с животни, като са предизвикали с ксилен, подуване на ушите при мишки и гранулом при плъхове. Те са искали да представят действието му при остра (ексудативна) и хронична (полиферативна) фаза на протичане на възпалението. Резултатите показват, че етаноловите екстракти от целина от 200 или 400 mg / kg притежават противовъзпалителни ефекти. Те го обясняват с наличието на летливи масла, флавоноиди и смоли.

Разтварящо калцификати действие

Целината  е алкализиращ агент, която съдържа в оптималмно съотношение ( 3:1) органичен натрий и калий и ензими, които помагат за поддържането на алкален баланс. Съдържащия се в нея  витамин К позволява да се разтвори извън костно отложения калций и да се включи в състава на костите. Излишният калций благодарение на диуретичния си  ефект ( свързван с алантоините), се елиминира извън тялото, като не му позволява да се отложи наново .

Хепатопротективна активност

Известно е, че метаноловият екстракт от семена от A. graveolens има значителна активност срещу индуцирано от парацетамол и предизвикано от въглероден тетрахлорид увреждане на черния дроб. Екстракт от целина, в зависимост от дозата, намалява увеличаването на различни маркери за хепатотоксичност, като ензимите аспартат трансаминаза, аланин трансаминаза и алкална фосфатаза. Хистопатологични проучвания също така показват обръщане на парацетамол-индуцирани структурни промени на чернодробните тъкани. В друго проучване, приемането на целина заедно с цикория и ечемик намалява повишените серумни чернодробни ензими, общия холестерол, триглицеридите и подобрява липидния профил при диета с високо съдържание на холестерол.

Антимикробна активност

Известно е, че целината проявява антибактериална активност срещу Escherichia coli. Активността е повече в етаноловите екстракти в сравнение с водния и хексанов екстракт.

Против увреждане функцията на тестисите

Установено е, че екстрактите от целина имат защитен ефект срещу индуцираната от натриев валпроат тестикуларна токсичност при плъхове. Хистопатологичният анализ подкрепя резултатите. Aпигенин, намерен като основен компонент в екстракта, може да бъде отговорен за дейността. Установено е, че целината има положителен ефект при възстановяването на тестисите и сексуалните функции.