Шест полезни антистрес практики, които да върнат спокойствието в ежедневието и радостта от живота

Последните месеци животът на всички ни се разви с неочаквана скорост и това успя да обхване едновременно различни аспекти. Последните 2-3 години трябваше да съумеем с бързи темпове да се адаптираме към новата ситуация. Цялото това нещо повлия в голяма степен и на организма ни. Стресовите реакции от притеснение за здравето, нашето и  на близките ни, неминуемо се  отразява в  работата ни, отношенията с близките и дори във възприятието за себе си.

Ако все по-често Ви спохождат натрапчиви мисли, нервност, напрежение,  напрегнатост или безсъние (трудно заспиване), следващите редове ще Ви помогнат да си обясните какво се случва и кое го е провокирало. 

Изпълненото с много задачи и постоянно бързане ежедневие подлага тялото ни на стрес. Когато той се натрупа, сигналите, които ни дава, че е време да спрем за малко и да си починем, за съжаление, не са много приятни. Най-често ни спохождат натрапчиви мисли. Те изникват в съзнанието ни, често без конкретна причина и оставят отражението си дълго след това чрез телесните усещане за напрегнатост. Има много примери за такива тревожни мисли, които ни спохождат. Понякога се стига до проблеми със заспиването, изнервеност при комуникация с хора, липса на желание за полов контакт и др.

Ето какво най-често споделят хора пред специалисти относно техните тревоги, страхове и притеснения:

1. Имам усещането, че нещо лошо ще се случи и ме е страх от бъдещето.

2. Изнервен съм от толкова много задачи, а времето не стига.

3. При общуването ми с хора често след това преживявам казаното от тях

4. Постоянните промени в живота ме напрягат много и все по-често имам мисълта, че не съм  подготвен за новите предизвикателства на живота.

5. Гледайки телевизия, все по-често усещам, че лошите новини ме изваждат от равновесие по-лесно.

6. Има хора, с които се налага да контактувам и винаги след това не се чувствам добре и заспивам трудно, защото не мога да спра да мисля за незаслуженото отношение на другите към мен.

Това са едни от най-честите ситуации, описващи състоянието на тревожност през последните няколко години както при жените, така и при мъжете. За съжаление, с годините прагът на поява на тези усещания намалява заради по-забързаното и напрегнато ежедневие, както и заради така наречените “модерни” професии, които имат голямо влияние върху психическото здраве и общо състояние.

Ако не обърнем достатъчно внимание на себе си и на това, което мислим, организмът ни започва да ни дава различни сигнали. Така той ни съобщава, че нещо се е объркало и трябва да спрем и да му обърнем внимание. Ето обобщеното състояние, което се наблюдава при хора с тревожност:

Забелязвам, че мислите ми освен като усещане все по-често се проявяват и чрез симптоми , което започва да ме притеснява и  да се тревожа за здравето си.

Възможно е да започнете да разчитате сигналите, които тялото Ви изпраща:

 • Рязко се увеличава пулсът Ви и имате сърцебиене;
 • Имате недостиг на въздух и тежест в гърдите;
 • Изпотяват се дланите ви;
 • Започвате често да уринирате за кратък период от време;
 • Имате главоболие;
 • Усещате схванатост  в областта на врата Ви;

Ако изпитвате един или повече от гореописаните симптоми, след време може да започнете да наблюдавате и физическо им проявление:

 • Нередовен  месечен цикъл (при жените)
 • Проблеми с щитовидната жлеза
 • Чести и продължителни настинки
 • Понижено либидо
 • Проблеми от страна на храносмилателна система
 • Безсъние

Тъй като състоянията на тревожност се наблюдават и изследват доста задълбочено, дори и у нас, сме селектирали няколко добри практики, които ще Ви помогнат да “излезете” от подобни състояния и да “научите” организма си как да се справя по-лесно.

Практика 1:  За да останете спокойни към ситуациите, които предизвикват  негативни мисли, в следствие на което се напрягате, може да повишите прага на стрес-реакция на мозъка си. 

Това може да се постигне с приема на билки и по-конкретно на екстракт от истинско еньовче и специализираната форма на магнезий – магнезиев бисглицинат, наречено Anxiover.

Практика 2: За да имате балансирано съзнание, да сте спокойни и фокусирани, въпреки всички негативни фактори, може да неутрализирате превъзбуждащите бета вълни с релаксиращите алфа вълни. 

Средството за постигане  на този баланс е медитацията, някои стилове йога, но също така действа  и безценната съставка от зеления чай – аминокиселината л-теанин. Терапията на Боуен е метод, при който тялото също влиза в това състояние с цел самоизлекуване. За разлика от йогата обаче, комбинацията от Боуен терапия и л-теанин има доста по-бърз и осезаем ефект при възвръщане на концентрация и спокойно съзнание.

Практика 3: За да отпуснете тялото и мозъка си, за да предотвратите проблема с трудното заспиване, което неминуемо намалява количеството и качеството на съня Ви. 

За отпускане и по-лесно заспиване помагат една чаша топло мляко, по-горещ душ или аминокиселините л-глицин и л-теанин, както и органичната специализирана форма на магнезий: магнезиев бисглицинат. Това са хранителни добавки, които вече все по-трудно можем да усвоим от храната, която консумираме и затова е важно да си ги добавяме допълнително.

Практика 4: За да помогнете на мозъка си с определени нутриенти при интензивен умствен труд и изпълнено със стресиращи и разтревожващи ви ситуации ежедневие 

Постига се чрез използване на високо усвоими органични соли на магнезия, витамините от В-групата и омега мазнини, които също можем да приемаме под формата на добавки.

Практика 5: За да поддържате емоционалната си стабилност като подкрепите щитовидната жлеза 

Екстракт от истинско еньовче е най-ефективната билка, която клинично е доказано, че осигурява нормално функциониране на щитовидната жлеза при хипер- или хипофункция. Затова честият прием потушава доста бързо неразположенията.

Практика 6: За да се успокоите, без да достигате до състояние на отпускане (седация) и невъзможност за концентриране (такъв е ефектът на седативни билки като валериана и  пасифлора).

За да се успокоите, но без да усещате замаяност и да ви се доспи, се използват се средства като истинското еньовче, магнезий и аминокиселината л-теанин, които могат да се набавят под формата на хранителни добавки.

Целта на всички тези практики е да дадем реална практическа подкрепа за справяне с тревожността. Колкото повече “помощ” дадете на мозъка и щитовидната си жлеза, толкова по-бързо ще навлезете в състоянието, в което стрес-реакциите ви вече са тренирани и се справяте по-лесно с тревожността и факторите, които я причиняват.

Упражненията за ума са като упражненията за тялото – когато постигате даден резултат и се появи следващото препятствие, вие вече знаете, кои инструменти да приложите, чрез тях ще съумеете да елиминирате тревожността в ежедневието.