Защо колагенът, който ползвам не действа?

Много често пропускаме  факторите, които имат значение приетия от нас колаген да има желания положителен ефект.  

Ползването на неподходящ  за нашия проблем тип колаген.

Имате дефицит на определени нутриенти, които участват в синтеза на колаген.

Защо колагенът, който ползвам не действа? Най-често пропусканите факти:

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Установена е неговата структурна и поддържаща функции във всички тъкани и органи.

Най-често под формата на хранителна добавка се използва за анти-ейджинг  или при травма на ставни връзки или хрущяли (какъвто е менискуса). Но много често пропускаме факторите, които имат значение приетия от нас колаген да има желания положителен ефект. Затова е добре да прочетете за най-често пропусканите факти при прием на колаген.

  1. Ползването на неподходящ за нашия проблем  тип колаген

Ако приемате тип колаген, който не съвпада с нужния на тялото ви със сигурност няма да имате ефект. Затова е добре да се информирате по съдържанието на етикета за типът колаген от който се състои. Ако досега не сте знаели ползвайте по-долната класификация:

Колаген тип 1: Изгражда лигаменти, сухожилия,кости, кръвоносните съдове, корнеа,  дерма и вътрешни органи.

Колаген тип 2:  Участва в изграждането на хрущялите, междупрешлените дискове и корпус   витреум ( структура на окото).

Колаген тип 3:  Участва в изграждането на кожата и кръвоносните съдове.

Колаген тип 4: необходим за изграждането на базалната ламина на ендотелните клетки, които формират структурите около органите, мускулите, мастната тъкан

Колаген тип 5: необходим е за изграждането на клетъчните повърхности, включително и нишките на космите, но също и плацентата по време на бременността

Колаген тип 10: подпомага формирането на костната тъкан и ставния хрущял, като е ангажиран в процесите на ендохондрална осификация. Необходим е в процесите на възстановяване след фрактури (счупвания) и различни увреждания на ставния апарат

Колаген тип 12: участва в изграждането на лигаменти и сухожилия

  1. Имате дефицит на определени нутриенти, които участват в синтеза на колаген:

 Няколко нутриента  участват по различни начина в синтеза на колаген. При техен дефицит тялото не може да синтезира пълноценно съединителна тъкан. Затова   трябва да ги приемаме ежедневно  чрез храна или добавки за да избегнем това. Това са: есенциалната аминокиселина лизин, витамин С  и микроелементите силиций, мед и цинк и неметалът сяра.

Л-лизин

Лизинът участва в състава на колаген и затова е необходим за изграждането му като градивен елемент. Останалите аминокиселин глицин, пролин и хидроксипролин се синтезират в тялото. Най-често от дефицит на аминокиселината лизин страдат вегетарианците затова те трябва целенасочено да използват  растителни храни с високо съдържание на лизин или като хранителна добавка.

Силиций, мед и цинк

Микроелементите силиций, мед и цинк имат голяма роял  в колагеновия синтез чрез участието им в ензимите, които осъществяват синтезът на съединителна тъкан в тялото.

Сяра

Сярата като част от четири аминокиселини,  изпълнява редица функции в образуването на колаген.  Освен в колагена се съдържа  също  в кератина, който е необходим за поддържане на кожата, косата и ноктите придавайки им  здравина, форма и твърдост на тези протеинови тъкани. Цистинът в косата определя миризмата на сяра, когато тя гори. Съдържащите сяра аминокиселини помагат за образуването на други вещества, като биотин, коензим А, липоева киселина и глутатион. Хондроитин сулфатът  е важен за ставните тъкани.

Витамин С

Клетките фибробласти първоначално произвеждат кратки колагенови субединици, наречени проколаген. След това се съединяват, за да образуват пълната колагенова молекула. Витамин С действа като кофактор по време на много етапи от този процес. Без достатъчно нива на витамин С, образуването на колаген е нарушено. Това нарушение води до различни заболявания като скорбут – заболяване, при което тялото не може да произвежда колаген и в резултат на това се разпада, тъй като тези поддържащи структури (колаген) се влошават. Витамин С извършва процесът  хидроксилиране,  който позволява на молекулата на колагена да постигне най-добрата конфигурация и предотвратява колагена да стане слаб и податлив на увреждане. Има  доказателства, че витамин С влияе й чрез активиране на гени отговарящи за колагеновия синтез.