Интервю с основателя на Целифарм (Celipharm), д-р Даниел Димитров

Др. Даниел ДимитровВ днешната статия ще разкажем малко повече за основателя на Целифарм, д-р Даниел Димитров.

Какво те накара да станеш доктор? Разкажи ни за образованието си.
От малък си знаех, че ще бъда лекар и никога не съм търсил по каква точно причина искам да бъда лекар, просто съм лекар. Друг е въпросът какъв лекар съм искал да бъда. Завърших медицина в Медицински университет гр.София, а после специлизирах в НЦОЗА в отдел „ Храни и Хранене” при най-добрите специалисти (в сферата на общественото хранене и практици). Отделно съм завършил и като втора магистратура медицинската специалност ‘Здравен мениджмънт”. Извън конвенционалното медицинско образование съм изучавал и алтернативни диагностични и лечебни методи (диагностика по метода на д-р Фол, терапия с цветни есенции на д-р Бах, хомотоксикология и др.) с цел по-добро познание на човека.

Какво трябваше да направиш, за да станеш диетолог?
За да станеш диетолог в България първо трябва да завършиш висше медицинско образование за 6 години, след което да запишеш специализация по по специалност “диететика и лечебно хранене” за 4 години. Специалността диетолог може да практикуваш в болница или да създадеш самостоятелен специализиран медицински кабинет. Поради липсата на истинска (по моите разбирания ) диетологична клиника, (съществуващата метаболитна клиника няма точно тази функция за съжаление), аз тръгнах по пътя на самостоятелен специализиран диетологичен кабинет.

Защо избра да станеш диетолог?
Помислете защо казваме здравеопазване, а колко от нас всъщност го опазват и как бихме могли да го направим? Преди 17 години в България само се споменаваше за превенцията като начин на лечение и опазване на здравето. И до ден днешен това е специалността, която в най-голяма степен отговаря на думата превенция. Аз бях и съм твърдо убеден, че това е най-правилния начин да имаш добро качество на живот и здраве. Преди години за качеството на живот и понятие си нямаха не само пациентите, но и лекарите, а сега все повече за това говорим и искаме да измерваме и подобряваме.

Как протича един обикновен работен ден?
В кабинета работното ми време се разделя най-общо на три:
– Провеждане на консултации с пациенти.
– Изготвяне на хранителни и лечебни планове с цел корекция на дадено състояние или с превантивни функции.
– Информиране във връзка с вълнуващи мен и касаещи пациентите знания и информация.

Кои са трите най-големи предизвикателства в твоята работа?
Да успея да обясня на пациентите си, че здравето им не е даденост (за каквато я считат повечето хора), а състояние, което трябва да поддържаме с активни действия от наша страна.
Да помогна така, че пациентът ми бързо да имат ефект, но и обясня, че трябва да продължат по друг от досегашния си модел на хранене и живот, за да имат дълготраен ефект ( няма значение дали за външен вид или специфично съсътояние).
Да намеря най-доброто решение съобразено с възможностите на пациента ми.

Коя е най-интересната част от работата ти?
Трудните и неясни случаи (не винаги е лесно и ясно точно къде е грешката в модела) и търсенето на нови персонализирани решения, които да са ефективни и решаващи проблемите на моите пациенти.

Защо реши да се занимаваш с хранителни добавки?
Защото съм с убеждението, че са създадени от природата нарочно за нас и всички живи същества на Земята с цел да ни помагат. А и съвременните биотехнологии ни дават нови възможности да използваме продукти с естествен произход. Не съм противник на лекарствата защото те имат своето точно и ефективно предназначение, но смятам, че при редица състояния или първоначални етапи на някои сериозни заболявания могат да бъдат използвани само хранителни добавки. Знанията ми за естествените средства за лечения (каквито са хранителни добавки) и храната ми дава и възможността да помагам на редица състояния, без да се налага да се ползват химическите им аналози