Серапептидаза

Серапептидазата е ензим от групата на системните протеолитични ензими.  Използвана е в медицинската практика за фибринолитичните, противовъзпалителни и противоотточни свойства. В природата серапептидаза се намира  в чревния тракт на копринената ларва. Няма абсолютно никакъв начин да се извлече достатъчно серапептидаза от копринената ларва, за да се откликне  на потреблението на серапептидаза в света. Това, което всъщност се използва, за да се отговори на световното търсене на серапептидаза е използването на живеещите в копринената ларва  ентеробактерии Serratia E15, които всъщност синтезират ензимът . Тази бактерия се култивира, за да произведе, чрез периодична ферментация, необходимото количество ензим. И така, копринени ларви не са принудени да участват в производството й.

Клинични проучвания за приложение на ензима серапептидаза

След прием на серапептидаза се открива в незначителни количества в урината, което предполага, че се транспортира директно от червата в кръвния поток в активната си форма.  Клиничните проучвания показват, че тя индуцира фибринолитични, противовъзпалителни и противоотточни процеси  в редица тъкани.

Противовъзпалително приложение

Изследване, сравняващо противовъзпалителните ефекти на различни системни протеолитични ензими, показва, че серапептидаза е най-ефективен за намаляване на възпалението. В резултат серапептидазата обикновено се използва като противовъзпалително средство. Противовъзпалителните лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), се използват по-често, но те имат много странични ефекти. Поради това алтернативи като серапептаза, които имат по-малко странични ефекти, стават все по-популярни.

Фибринолитично приложение

Серапептидаза може да разгради фибрин ( неразтворим протеин участващ в процеса на кръвосъсиравне, образуване на атеросклеротични плаки и образуване на нова съединителна тъкан след операция или травма) като не уврежда околните здрави тъкани. След операция се обазува фибрин, който стимулира растежа на фибробластите и кръвоносните съдове. Това може да доведе до развитие на белези, които често имат грозен вид. Разграждането на фибрин, намалява образуването на излишната тъкан при зарастваенто на тъканите.

Усилващо антибиотично лечение приложение

Биофилмите, които се изграждат  от фибрин са среда за развитие на бактреии и по-нататъшно развитие на възпалителен процес. Антибиотиците трудно въздействат на разположени в такъв тип тъкани бактерии защото не могат да им въздействат. Използването на серапептидаза с прием на антибиотици за тези тъкани позволява по-добро антибиотично лечение, тъй като антибиотиците могат да проникнат в желаното за терапевтиране място. Това става чрез  разграждане на биофилмът, направен от фибрин.

Противоотточно приложение

Следствие на наранявания на мястото на травмата се намират мъртви клетки и техни клетъчни отломки, които причиняват възпаление чрез свръхстимулиране на имунната система. Серапептидаза намалява възпалението и подуването, като стимулира разграждането на тези мъртви клетки и клетъчни отломки и оттича течностите, което помага за източване на вредни вещества от възпалителния участък. Тя намалява оттока чрез намаляване на натрупването на течности в тъканите и увеличаване на оттичането им. В едно проучване на 174 пациенти, подложени на хирургическа интервенциа на челюстта ( максиларна антректомия на Caldwell-Luc), серапептидаза намалява подуването на бузата след операцията. Други проучвания установяват, че серапептидаза намалява оттока в челюстта и глезена с 15% след операциите.

Противоболково приложение

Освен намаляването на възпалението, една от най-важните ползи на серапептидаза е намаляването на болката поради способността му да блокира освобождаването на амини ( най-главния е брадикинин), причиняващи болката при процеса на развитие на възпаление в тъканите. Тя намалява болката в проучване на 24 следоперативни пациенти. Също така, намалява болката с 64% и нощните спазми с 53% в проучване от 40 пациенти с възпалително венозно заболяване. Леко намалява болката в проучване от 50 пациенти, страдащи от наранявания на краката и ръцете си. Серпертазата е най-ефективен при намаляване на болката в локализирани области на възпаление подобно на ушите, носа или гърлото.