Boswellia serrata

Boswellia serrata расте в Африка, Индия и Арабския полуостров. Тя е дърво, от чиито ароматни смоли се добива активна съставка, известна с мощното си противовъзпалително действие. В Индия древната билка Boswellia serrata (известна също като Salai guggal в аюрведичната медицина) отдавна е известна със своята противовъзпалителна, антиартритна и аналгетична активност. Всъщност първото позоваване на Босуел е датирано от 600 г. пр.н.е. или по-рано, когато са били написани двойките стълбове на аюрведическата медицина.  И двете, Suśruta Saṃhitā и Caraka Saṃhitā, хвалят смолата на Boswellia serrata за антиревматичните й качества. През последните години Босвелията придоби много внимание. Нейната смола съдържа босвелиеви киселини, сред тези киселини са бета-босвелиева киселина, кето-бета-босвелиева киселина и ацетил-11-кето-бета-босвелиева киселина (AKBA) и други активни съединения. AKBA  е най-активния компонент на Босвелия,  доказана, като  мощен инхибитор на 5-липоксигеназа ( 5-LO ), ключов ензим в биосинтеза на левкотриени от арахидонова киселина в клетъчната възпалителна каскада.

Приложение според традиционната (народна)  медицина

Ароматните смоли се използват от древността в тамян и за балсамиращи течности. В древните аюрведически текстове е описана, че се отличава с лечебните си свойства при висока температура, кожни заболявания, ревматизъм, респираторни заболявания, включително ларингит и кашлица с обилно количество храчки, чернодробни заболявания, трихофития, укрепване на зъбите, възпаления на дебелото черво, растеж на косата, подобряване на апетита, заздравяване на рани, успокояване рани в устата, подобряване на диарията, общи възстановителни, тонизиращи ефекти и др.

В по-ново време в книгата си Космически работи на земята и човека (Steiner, R. Steiner Publishing Co., Лондон, 1952.) д-р Рудолф Щайнер посочва значителните енергийни лечебни свойства на тези смоли както при възрастни, така и при бебета. Особено подчертава благоприятните ефекти на тези смоли върху качеството на майчиното мляко, мозъка на детето и цялостната им способност да поддържат здрав дух в здраво тяло.

Клинични проучвания за приложение на АКВА

АКБА (3-О-ацетил-11-кето-бета-босвелиева киселина) е  пентацикличен тритерпен  и е най-мощната противовъзпалителна фракция на босвелиевите киселини. Главният ефект е инхибирането на ензима 5-LO и по този начин потискането на липоксигеназния път  про-възпалителни левкотриенови  метаболити. Става все по-ясно, че 5-LO метаболитите се отделят при почти всички значими основни хронични заболявания. Последните открития показват, че 5-LO се експресира в практически цялата възпалителна патогенеза в класически състояния, като астма, колити или ставни, но също така и при атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания; кожни заболявания като атопичен дерматит, псориазис, акне и контактен дерматит; ракови заболявания на панкреаса, пикочния мехур, гърдата, мозъка и простатата; неврологични дегенеративни заболявания и мигрена; венозен застой; алергии и алергичен синузит и др. Инхибирането на 5-LO про-възпалителните липидни медиатори ще се наблюдава все по-често като част от стандарта за менажиране на хронични  състояния. Освен босвелиивите киселини понастоящем няма друг сравнително мощен и ниско рисков естествен 5-LO инхибитор на пазара. Босвелиевите киселини са 5-LO инхибитори, но използването на непречистени екстракти от Boswellia serrata с ниска концентрация на АКВА от 2-3% е доказано, че има слаб клиничен ефект. Други механизми бяха също така доказани,  като потискане на активирането на NF-кВ, намаляване на производството на про-възпалителни цитокини (TNF-a, IL-1, IL-2, IL-4, IL-6 и IFN-y) и редуцирано разцепване на СЗ в активните компоненти СЗа и СЗЬ, възпрепятстващи активирането на класическия път на комплемента . Те са показани в различни опити in vivo, с различни модели на артрит или неартрит (например, реакция на свръхчувствителност при мишки) .

Стандартизиран екстракт за 30% AKBA на  Boswellia serrata е показал чрез геномен  анализ мощно инхибиране на тумор некротизиращия фактор алфа (TNF-a). Освен това този стандартизиран екстракт  предотвратява TNF-a-индуцираната експресия на матриксни металопротеинази (ММР). Един от тях, MMP-3, е ензим, разграждащ хрущяла. Известно е, че екстрактът с 30% АКВА не е генотоксичен. Kulkarni оценява 42 пациенти с остеоартрит, като регистрира увеличаване на изминатото разстояние  ходене, по-малко скованост на коляното и т.н. Общот  заключение от изследването му оказва: намаляване на тежестта на болката в ставите; понижаване на отока в коляното, увеличаване на колянната флексия; увеличаване на изминатото разстояние пеша. Poeckel  преглежда подробно изследванията върху хора и животни, извършени с разнообразие от препарати с  Boswellia serrata  при синдромът на раздразненото дебело черво. . Основните му констатации  обобщени накратко са:  подобрено благосъстояние на пациентите с това състояние;  подобрени свойства на изпражненията, по-добра микроскопия на ректални биопсии, хемоглобин и други кръвни параметри, серумно желязо, калций, фосфор, протеини, общо левкоцити и еозинофили и индекс на активността на болестта на Крон